IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След първоначалния шок M&A пазарът започва да се възстановява

За първото полугодие сделките намаляват, но стойността им се увеличава, каза Велизар Великов от EMIS DealWatch

20:35 | 22.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В началото на годината сделките за придобиване на активи значително намаляват, но пазарът се възстановява след първоначалния шок.  Това обясни Велизар Великов, старши анализатор в EMIS DealWatch, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. По думите му броят на сделки се увеличава, спрямо първата третина на годината.

"2021 г. беше забележителна година за сделките за придобиване на активи на развиващите се пазари не само в световен мащаб, но и на развиващите се пазари в Европа, които следим. Миналата година броят на сделките се увеличи с близо 18% до над 2000, докато обемът скочи с над 70% - над 100 млрд. евро. За първата половина на 2022 година сделките намаляват, но стойността се увеличава - с близо 16% спрямо миналата година", коментира гостът.

Той посочи, че несигурността на пазарите, както и войната на Русия в Украйна, са повлияли на M&A сделките, като тревожността се разпознава отчетливо, коментира гостът. "В началото на годината сделките значително намаляха, но виждаме, че пазарът се възстановява след първоначалния шок. Броят на сделки се увеличава, спрямо първата третина на годината", посочи Великов.

Надвисналата рецесия, инфлацията и войната в Украйна са повлияли, "както в положителна, така и в отрицателна посока", обясни събеседникът. "Най-засегнатият пазар е Полша като брой сделки и това е неминуемо предвид близостта на конфликта“, каза той.

В същото време санкциите срещу Русия са предизвикали редица M&A сделки в Русия. 

„Над 1000 компании са заявили, че ще се изтеглят от Русия или ще ограничат операциите си там. Изтеглянето на тези компании доведе до увеличаване на броя сделки, както от страна на чужди играчи, които се изтеглят, така и от страна на приближени до властта санкционирани, които изтеглят активите си", отбеляза Великов

Той посочи, че поглед върху по-широкия регион показва, че ефектът от войната е отшумял и сделките, които се сключват във втората половина на годината, следват дългосрочни тенденции - високата инфлация, очакваната рецесия и забавяне на икономиката.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още