IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Европа да замени доставките на руски енергийни суровини?

България се намира в изключително благоприятна ситуация в момента като износител на енергия, коментира Димитър Енчев

11:28 | 24.08.22 г. 5

Европа би могла средносрочно, без особени проблеми, да замени доставките на руски енергийни суровини. Tова коментира Димитър Енчев, управляващ партньор в PostScriptum и съосновател на CWP Global, в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria

"В дългосрочен или средносрочен план решението е включително да се рационализират процесите за разрешителни за строеж на алтернативни източници, които са многократно по-евтини от природния газ", посочи гостът.

По думите му Европа сбърка, като гледа на Русия като надежден източник на енергия. „В момента плащаме цената за дълги години недалновидна политика в цяла Европа и в България", каза Енчев.

"Част от германската политическа класа беше купена от "Газпром"... На всички вече е ясно, че Русия е ненадежден и опасен доставчик на енергийни суровини", посочи той.

По думите му дългосрочен договор за доставка на природен газ на България с Русия би бил пагубен за страната.

„България се намира в изключително благоприятна ситуация в момента като износител на енергия“, посочи събеседникът.

"За първите шест месеца на годината България е изнесла 6,6 Twh", което на настоящите цени означава, че изнасяме ток за 1 млрд, лв. всеки месец, докато системата осигурява нужните количества за домакинства и индустрия. Според Енчев индустрията не може да се притеснява от липса на ток.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
Бит кой H
преди 1 година
До 4-те не неодобрителни вота": По данни на "Капитал", само за вчера 23.08. България е изнесла 35 000 MWh за над 42 милиона лв. Това за 1 ден... За месец биха се генерирали приходи от 1 милиард лева, ако се задържат търсенето и цената, а те ежемесечно нарастват. Статистика, факти :-/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
Бит кой H
преди 1 година
"За първите шест месеца на годината България е изнесла 6,6Twh", защото не се вслуша в съветите на Гр. Тунберг, за разлика от Германия. И спечели. Но К.Петков е готов с лека ръка да заличи това предимство в близко бъдеще, като се е ангажирал, до 2026г. да съкрати мощностите, добивани от въглища (най-изгодната за производство на ток суровина в момента) с 80%. За това предателство, България ще получи грантове за зелен преход от малко над милиард евра (30 сребърника). Предстоят избори. БЪДЕТЕ УМНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Наши суровини православние никто не может да ги замени! Другие суровини гадние, только наших трябва да използвате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Въпрос на време.И то не много време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Сетила се Мара да се побара. След като паднаха в киреча, почнаха да мислят какво би трябвало да направят. Европата прави впечатлението на "муа без главъ", водена от акушерки, зеленикакви, литератори и прочая държавническа измметъ. Резултатите са видими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още