IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Попчев: България да покани представител на ЕК при преговори с „Газпром“

Страната ни може да разчита на европейска юридическа защита и съвети, каза посланик Петър Попчев, президент на Фондация Net Zero

18:11 | 30.08.22 г. 2

При евентуални директни преговори с "Газпром" България трябва да покани представител на Европейскаъа комисия (ЕК), който би изиграл ключова роля в процеса. Това коментира посланик Петър Попчев, президент и изпълнителен директор на Фондация Net Zero Международна климатична мрежа, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му българската страна трябва да помоли да бъде изпратен европейски представител, който да участва в тези преговори. „Европейският представител ще се ориентира доколко преговорите са по същество и доколко се намесват нетърговски аргументи“, подчерта Попчев, а освен това България може да разчита на европейска юридическа защита и съвети, въпреки че ситуацията е деликатна. 

"Тази стъпка на служебното правителство - да се обърне за консултации с Европейската комисия, в частност генералната дирекция по енергетика, е положителна. Другото положително е, че тази среща се използва, за да се огласи и в Брюксел, и в българското общество, че България няма да преговаря с “Газпром” за подновяване на дългосрочен договор", каза гостът.

И "Булгаргаз", и "Газпром" знаят, че даже и да има в бъдеще отношения между двете компании, те ще бъдат съобразени с европейското енергийно право, заяви той.

По думите му специално с българските си контрагенти “Газпром” предпочита да преговаря с предварително извадени позиции.

„Това не са преговори, но точно такова е присъствието и влиянието на руската компания в България, особено от 2007 година насам. "Булгаргаз" и България са направили много повече за "Газпром", отколкото "Газпром" за България“, заяви посланикът. 

"Повечето от нещата, които се изнасят, никой не знае дали са точно верни или полуверни, защото много от тези цифри и категории са обект на търговска тайна", каза посланикът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
onezero007
преди 1 година
Ми да махаме правителството, дупетатите и чиновниците държавна ясла - за какво са ни тия хрантутници като ще ни управляват треторазрядни писарушки от гей съюза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 1 година
И какво ще правят евро-комисарите, ще ви светят ли?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още