IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква ли се наплив на по-евтини електромобили от Китай в Европа?

Навлизането на китайските електромобили ще се усети и в България, но с известно закъснение

20:40 | 01.09.22 г.

В Китай за 2021 г. са били произведени 6,8 млн. електромобила, а още от 2016 г. местното производство е по-голямо от това на целия свят. Производителите по света трябва да положат сериозни усилия, ако не искат да бъдат напълно задминати от китайските компании. Това коментира Борислав Цаков, председател на Прес-авто клуб България, в ефира на предаването "В развитие" на Екип на Bloomberg TV Bulgaria 

"При положение че има недостиг на автомобили и цените непрекъснато се вдигат, някои от най-големите концерни в световен мащаб забавиха старта на тази инвазия и проспаха началото на електрификацията. Китай работи много усилено и... в рамките на 6-12 месеца в Европа ще започнат да се появяват много масирано китайски електромобили. Те произвеждат страшно много, искат да продават, а електромобилите им не отстъпват по нищо", коментира гостът.

Навлизането на китайските електромобили ще бъде видяно и в България, но с известно закъснение от пазарите в Западна Европа, смята Цаков.

"Цените ще зависят не толкова от покупните цени в Китай, колкото от желанието за печалба и рисковете, които един вносител би имал. Със сигурност ще бъдат с поне 15-20% по-ниски от цените на другите електромобили", очаква гостът.

Цаков припомни, че продажбите на електромобили по света бележат ръст от 19% на годишна база. "В Европа продажбите на електрически автомобили надхвърлиха тези на дизелови през последните месеци с над 20% пазарен дял. В България 5% от продажбите на нови автомобили са електрически, но като цяло страната не изостава от световните тенденции", посочи той.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още