IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се справя България с газовите доставки за зимата?

Възможностите за доставяне на втечнен газ от Гърция са добри, каза Валентин Кънев, Балканска черноморска петролна и газова асоциация

21:37 | 01.09.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Подготовката около доставянето на газ за зимния период у нас върви под знака на очакването на старта на доставките от Азербайджан. Това каза Валентин Кънев, управител на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му те ще започнат на 1 октомври и оттук нататък вече ще заемат съществена част - 1 млрд. куб. метра ще бъдат доставяни от находището Шах-Дениз.

„Другата част, един танкер, е осигурен за октомври и оттук нататък се полагат усилия за доставяне чрез търгове за втечнен газ на Ревитуса от Гърция. Предстоят търгове, които ще бъдат организирани от DESFA, операторът на газопреносната система на Гърция. Те ще бъдат проведени в края на септември, началото на октомври”, посочи гостът.

„Вече има и допълнителна възможност и това беше огласено, защото Гърция осигури допълнителни количества за съхраняване на втечнен газ на плаваща платформа и България също би могла да бъде снабдявана от тук нататък с повече количества втечнен газ”, каза още Кънев.

По думите му възможностите за доставяне на втечнен газ от Гърция са добри. „Компании, които могат да доставят втечнен газ, могат да се договарят с България, но по-скоро в аукциони, които вече се предвиждат и това е част от подготовката“, допълни той.

Загубихме ли лостовете си на влияние при едни подновени на политическо ниво преговори между българската и руската страна предвид възможностите, които са налични в България? Какви са възможно най-неприятните и възможно най-неблагоприятните изходи? Какво да очакваме от едни бъдещи арбитражи и имат ли основания за претенции от "Газпром" при завеждане на арбитражно дело? 

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Някои се справят перфектно, прибирайки дебели комисиони от покупките на руски газ чрез посредници. Но "Газпром" се кани да ни го набие два ката заради грубото нарушаване на договора. Ще плащаме големи неустойки и глоби. Ама на кого му пука, след като може да гушне някой и друг милион? А държавата псетата я яли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още