IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Кошков: Високите цени на енергията правят по-атрактивни зелените инвестиции

С енергоспестяващи технологии и възобновяеми източници на енергия бизнесът печели, твърди генералният мениджър на Schneider Electric за региона

22:20 | 08.02.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Инвестицията в енергоспестяващи технологии и възобновяеми източници на енергия е печеливша, защото цените ще направят изчисленията много по-разумни и с добра възвращаемост. Колкото повече поскъпват енергоносителите, толкова инвестицията в собствени източници на енергия излиза по-разумна и логична. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Радослав Кошков, генерален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово.

Той обърна внимание на факта, че бизнесите, които се бяха подготвили и внедрили в производствените си цикли използване на възобновяема енергия, са понесли по-леко удара от поскъпването на електроенергията.

Кошков уточни, че има производства, които са много енергоемки и решението там е да се диверсифицират източниците на енергия и в една кризисна ситуация да се използват най-ефективните решения.

Мениджърът прогнозира, че технологиите ще се развиват и ще ни помагат да живеем в по-зелен и ефективен свят.

"Дигиталната трансформация и промяната за устойчивост са органично свързани. Няма как да постигнем устойчивост без да използваме дигитализацията и обратно – няма бизнес логика да използваме дигитализация, ако част от нашите цели не са за устойчивост", посочи Кошков.

По думите му, пандемията е показателна по отношение на поведението на различните компании и степента им на подготвеност спрямо предизвикателствата на съвременния свят.

Според него компаниите бяха в различна степен подготвени с дигитализация за пандемията, а сега това се случва и по отношение на целите за устойчивост.

Той напомни, че България досега беше с най-ниска цена на електроенергията, а дигитализацията, както и технологиите са много свързани с енергията. Мениджърът посочи, че електромобилите също ще донесат промяна в структурите на енергийните мрежи.

"За да бъдем по-зелени, ние променяме формата, но тя със сигурност ще изисква повишена консумациия на енергия. Така че цените няма да спаднат и затова вярваме, че ще се търсят все повече решения как да бъдем по-зелени и по-устойчиви от една страна и то с технологии, които да ни правят по-ефективни", коментира Кошков. 

На въпроса какви са плановете на Schneider Electric за България той съобщи, че "целите са дългосрочни за разширение на производството и бизнеса в региона". "Ние обръщаме внимание на всеки един пазар и той е интересен за нас, защото мислим че можем да допринесем с нашата технология за едно общо зелено бъдеще", заяви мениджърът.

Изостава ли развитието на инфраструктурата за електромобили? Кои са пречките пред развитието на българските компании за постигане на целите за устойчивост? Какъв е приносът на потребителите при избора  на продукт, който ще произвеждат фирмите?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още