IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Как да избегнем следваща пандемия“ – новата книга на Гейтс

В творбата ще бъдат разгледани инструментите и иновациите, необходими за спасяване на човешки животи и ранно спиране на патогените

09:04 | 09.02.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Gates Notes</em></p>

Снимка: Gates Notes

Бил Гейтс, милиардерът филантроп, чиято фондация съсредоточи усилията си върху борбата с коронавируса, планира на 3 май да пусне на пазара книга за това как да се гарантира така, че пандемията с Covid-19 е последната голяма световна епидемия.

„Всеки път, когато виждам страданието, което Covid създаде - всеки път, когато чета за последния брой смъртни случаи или чувам за някой, който е загубил работата си, или шофирам покрай затворено училище - не мога да не си помисля: не трябва да правим това отново", пише той в публикация в блога си, в която обявява публикуването на „Как да предотвратим следващата пандемия".

В творбата ще бъдат разгледани поуките от пандемията, както и инструментите и иновациите, необходими за спасяване на човешки животи и ранно спиране на патогените. В нея ще бъдат обсъдени възгледите му за ваксините и за това какво е усещането да станеш мишена на конспиративни теории.

През януари 2021 г. съоснователят на Microsoft Corp. очерта амбициозен план за спиране на следващата пандемия, като призова за глобална система за предупреждение, масови тестове, снимки на 3000 „първи отговорници", готови да се включат в действие, и разходи за десетки милиарди долари годишно.

Неговата Gates Foundation похарчи повече от 2 млрд. долара за финансиране на глобалния отговор на епидемията от Covid-19. Тези пари са отишли в групи като Африканските центрове за за контрол и превенция на заболяванията за увеличаване на тестовете в Африка на юг от Сахара, както и на „Коалицията за иновации в областта на готовността за епидемии“, за да се подпомогне финансирането на разработването на по-евтини ваксини.

Seattle Flu Study - инициатива, финансирана от компанията на Бил Гейтс Gates Ventures - установи първия случай на Covid-19 в САЩ, който не е дошъл от чужбина. Самият Гейтс бе подложен на критики по време на пандемията, когато омаловажи ролята на интелектуалната собственост за възпрепятстването на хората да се ваксинират в развиващите се страни. Активисти срещу ваксините и поддръжници на крайни теории на конспирацията също се насочиха към предприемача, като някои от тях твърдят, че той е разпространил вируса за свои собствени цели.

Добрата новина е, че напредъкът в областта на ваксините и натрупаният опит в борбата с респираторните заболявания ще помогнат да се предотврати бъдеща криза, пише Гейтс.

Освен това Covid е показал на света цената на провала. „Ако осъществим правилните избори и инвестиции, можем да направим Covid-19 последната пандемия", убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
дано по-скоро го привикат горе , да даде отчет за гнусните си дела ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
cyclop
преди 2 години
Той иска да ги харчи за замърсяване на атмосферата, и това дори не е "конспирация".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Как да избегнем следваща пандемия ли? Като пречукаме Бил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Ако си беше похарчил парите за пречистване на възудха и водата щеше да е по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Iblis
преди 2 години
Пропуснал си да напишеш, че е и велик филантроп ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
cyclop
преди 2 години
Великият вирусолог, професор по медицина Бил Гейтс. Нещо за другата книга ще спомене ли - "Как да лъжем със статистиката"? Горкичката мишена за конспиративни теории, още не е добре дошъл в Африка заради конспиративните си практики там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още