IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската търсачка „Яндекс" предупреди, че може да фалира

Нетъргуването с акции за над 5 дни може да задейства клауза за обратно изкукуване на ценни книжа

15:03 | 04.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg</em></p>

Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg

Водещата руска технологична корпорация „Яндекс" предупреди, че може да обяви дефолт по задълженията си заради преустановяване на търговията ѝ с ценни книжа. Компанията обясни, че вижда „теоретичен риск" заради решението на руската централна банка Московската фондова борса да остане затворена поне до следващата сряда заради ефекта от западните санкции.

Фалит може да настъпи, ако притежателите на облигации на компанията упражнят правото си да поискат обратно изкупуване на ценни книжа на стойност 1,25 млрд. долара. Притежателите на облигации с падеж преди 2025 г. могат да упражнят правото си, ако търговията с акциите на компанията бъде спряна за повече от пет търговски дни, се казва в изявление на компанията. На практика днес е петият ден, а борсата ще остане затворена поне до 9 март.

В понеделник, 28 февруари 2022 г., Централната банка на Русия обяви, че Московската фондова борса ще бъде затворена поне до петък, 4 март 2022 г. Днес стана ясно, че затварянето ще е поне до 9 март. Също така на 28 февруари Nasdaq и Нюйоркската фондова борса наложиха временно спиране на търговията с ценни книжа на редица компании със съществени операции в Русия, включително на „Яндекс“, което понастоящем остава в сила.

„Съгласно условията на 0,75% конвертируеми облигации на компанията с падеж 2025 г., в случай на спиране на търговията с нашите акции клас А на Nasdaq за повече от пет търговски дни, притежателите на тези облигации ще имат право да поискат от нас да изкупим техните облигации по номинална стойност плюс начислената лихва. Текущата главница е 1,25 млрд. долара. В случай че такова право на обратно изкупуване бъде задействано, от нас ще се изисква да издадем известие в рамките на пет календарни дни, с което да информираме притежателите на облигации за техните права на обратно изкупуване. Групата ни като цяло в момента не разполага с достатъчно средства за пълно погасяване на облигациите. В случай че бъдем възпрепятствани да разпределяме допълнителни средства от руските си дъщерни дружества към нидерландското ни дружество майка, „Яндекс“ няма да разполага с достатъчно ресурси за обратно изкупуване на по-голямата част от облигациите. Дори ако сме в състояние да изпълним изцяло задълженията си за обратно изкупуване по облигациите, ако не сме в състояние да осигурим допълнително финансиране, изискването за обратно изкупуване на съществена част от облигациите би имало съществен неблагоприятен ефект върху краткосрочното ни финансово състояние и ликвидност и може да засегне способността ни да изпълняваме други свои задължения“, се казва в съобщението.

От компанията преглеждат какви възможни стъпки може да предприемат в това отношение и какви други източници на финансиране ще са на разположение, в случай че това право на обратно изкупуване бъде задействано.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още