IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Кук: Стив Джобс беше най-добрият учител, когото съм имал

Компанията продължава да провежда традиционните мениджърски срещи на Джобс в понеделник в 9 ч.

22:23 | 09.09.22 г. 1
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Тим Кук твърди, че никога не е била негова цел да управлява Apple по същия начин като Стив Джобс. Но влиянието на Джобс все още се усеща силно в компанията и вероятно винаги ще е така, казва Кук, цитиран от CNBC.

„Не стоим и не казваме: „Какво би направил Стив? Той ни каза да не правим това“, сподели Кук по време на 2022 Code Conference в Лос Анджелис. „Но в действителност той беше най-добрият учител, който някога съм имал. Наученото продължава да живее не само в мен, но и в един куп хора, които са в Apple”.

Пример за трайното влияние на Джобс в Apple: Кук казва, че е запазил някогашната традиция на покойния съосновател на технологичния гигант да провежда срещи с топ мениджърите на Apple в понеделник в 9 сутринта, за да обсъждат най-големите проблеми на компанията.

„В много отношения компанията все още работи по начина, по който Стив я създаде“, посочва Кук, визирайки и продължаващата практика на Apple да има само едно изявление за финансовите си резултати, вместо да има отделно за бизнес звената за всяка продуктова категория.

Това може да е така, докато Кук е главен изпълнителен директор. По време на реч, произнесена през 2017 г. в Университета на Глазгоу, Кук каза, че Джобс е човекът, който има най-голямо влияние върху живота му „до този момент“ и че философията на Джобс „ще бъде част от Apple и след 100 години“.

„ДНК-то на Стив винаги ще бъде ядрото на Apple”, посочи Кук по това време. „Стив е дълбока част от компанията“.

Това не означава, че Кук и Джобс никога не са били на различни мнения. В сряда настоящият главен изпълнителен директор заяви, че дебатите с Джобс често са били единственият начин гласът му да бъде чут.  

„Винаги е имало дебат. Знам, че имаше легенди, че с него не се спори, но те не са истина“, коментира Кук. По думите му Кук не е работил добре с хората, които не са се чувствали комфортно в това да водят спор и да обсъждат въпроси.

Един от тези дебати е бил относно стратегията за продажбитe на iPhone, когато той дебютира през 2007 г., споделя Кук. Джобс твърдял, че Apple трябва да получава дял от месечните приходи на операторите от смартфони. Кук, който по това време е главен оперативен директор на Apple, искал модел на субсидиране, при който операторите да плащат на Apple част от цената на iPhone предварително, а след това да си връщат тези пари от месечните абонаментни такси на клиентите.

„Неговият начин беше по-творчески и по-различен. Моят път щеше да се развие по-бързо, поне аз така го усещах“, споделя Кук. Първоначално Apple се придържа към модела на Джобс, преди да се прехвърли на идеята на Кук, която се смята, че носи огромния растеж на iPhone.

Склонността на Джобс към творческия подход е нещо стандартно в Apple. Когато е призован да опише Джобс само с една дума, Кук избира „любопитен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcreten
преди 1 година
Големия творчески подход - на измамници :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още