IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски технологични компании са скрили лобистките си усилия в ЕС?

Представители на Европейския парламент обвиняват Big Tech в тайни опити да повлияят на новата технологична регулация на блока

20:11 | 14.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Meta Platforms, Amazon и Google са финансирали външна лобистка група, за да повлияе на властите във връзка с европейски закон за технологии, но не са разкрили това, гласят жалби, подадени от членове на Европейския парламент, цитирани от Bloomberg.

В жалбите трима членове на парламента казват, че технологичните компании са нарушили правилата за прозрачност за лобистите, сочат документите, разгледани от Bloomberg и подадени в Регистъра за прозрачност на Европейския съюз (ЕС).

Подателите на жалбите настояват регистърът за прозрачност да отнеме достъпа на компаниите до лобистки институции на ЕС, ако се установи, че нарушават правилата.

Технологичните компании са обвинени в лобиране под прикритието на група, която твърди, че представлява малки и средни предприятия, за да се опита да повлияе на Закона за цифровите пазари и Закона за цифровите услуги. Законите са насочени срещу т.нар. „пазачи“, като им пречат да дават преференция на собствените им услуги. Освен това правилата искат платформите да направят чат услугите оперативно съвместими.

Жалбоподателите пишат, че не са били наясно, че съобщения от група, наречена Connected Commerce Council (3C), дошли по време на подготовката на гласуването на двата закона, реално са от Google, Amazon и Meta.

„След гласуването на двата закона научихме, че финансирането и източникът на тези съобщения идват от другаде“, гласи текстът.

3C твърди, че е получил запитване от Регистъра за прозрачност през март и е отговорил на него. На групата е казано през юни, че случаят е приключен. „Нашите заявления са точни и отговарят на изискванията на Регистъра за прозрачност“, гласи имейл от изпълнителния директор Роб Рецлаф.

Amazon отрича да работи с 3C по европейски въпроси, въпреки че си партнира с групата в САЩ. „В ЕС Amazon не е искала от 3C да лобира за Закона за цифровите пазари, Закона за цифровите услуги или за друго европейско законодателство“, посочва компанията.

Междувременно Google твърди, че работата ѝ с организацията „е ясно и прозрачно посочена в нашата декларация“.

Meta не е отговорила на запитването за коментар по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още