IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естонска компания обмисля изграждането на център за данни в България за 70 млн. евро

Greenergy Data Centres с българския си партньор Anthill до шест месеца ще са готови с анализ за изпълнимост на проекта

10:31 | 26.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Естонската Greenergy Data Centres стъпва в България с проект за развитие на център за данни. Подобна инвестиция е на стойност 70 млн. евро или повече и има нужда от сериозни преговори с всички засегнати страни и планове за следващите десет години, преди да бъде направена. Това съобщи в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Юлар Яксо, основател на естонската компания.

"Този център е още една стъпка първо да имате компютри, които да изчисляват необходимите данни, и да имате възможно най-малък отпечатък върху околната среда. Центровете за данни продават доверие, че никога няма да спре достъпът до енергия, че никой не може да стигне информацията в тях без разрешение, че имате фиксирана и ниска цена за енергия", обясни IT предприемачът.

Яксо посочи изискванията към центровете за данни – данните да са в безопасност и да отговарят на екологичните стандарти в ЕС. „Центровете за данни са сърцето на дигиталната общност, привличат големи компании в страната, а от тях могат да се възползват и банки и телекоми на местния пазар“, каза експертът.

Андрей Бъчваров, сериен предприемач и съосновател на компанията Anthill, която е партньор в проекта, потвърди, че има получено писмо за намерение за финансиране на проекта от инвестиционния фонд "Три морета". Завършено е предварителното изследване на изпълнимост, според което България е подходяща страна за подобен център за данни, предстои да се пристъпи към пълно изследване на изпълнимостта на проекта, в който българският партньор на проекта е Anthill.

По думите на предприемача предстоят шест месеца за завършване на анализа по изпълнимост на проекта – къде и кой да го построи.

"Гледаме цялата заявена политическа подкрепа, нужда от защита на данни, кибератаки, непредвидени цени на енергия. Можем само да се надяваме, че следващите шест месеца ще имаме завършен анализ, който да ни позволи да започнем да строим", каза още Бъчваров и разкри, че инвестицията ще е между 70 и 100 млн. евро на база предварителен анализ и прогнозни нужди.

Юлар Яксо съобщи, че Greenergy Data Centres развива цялостна платформа от центрове за данни в Балтийския регион и вече е определила няколко места за бъдещите си проекти.

Той съветва България да се поучи от опита и грешките на Естония в изграждането на своето дигитално общество, като не се опитва да внедрява директно чужди решения в собствената си среда.

Бъчваров е на мнение, че България е на около 15 години след Естония, има първия си еднорог и страната ни е много по-напред от околните държави.

Как Естония се превърна в най-дигиталната държава в света с десет компании еднорози? Как се изгражда истинско дигитално общество? За колко време ще се върне инвестицията в центъра за данни? Изостава ли Европа в технологичното състезание със САЩ и Китай?  

Отговорите на тези и други въпроси ще получите, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още