IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на чипове с памет свиват капиталовите разходи, но не и Samsung

Гигантът вижда в решението си големи възможности за растеж

13:35 | 27.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През последните две седмици всеки голям производител на чипове с памет предупреди за пренасищане с доставки и спад на цените, като обяви, че е време за свиване на капиталовите разходи. Но това не важи в такава степен за пазарния лидер Samsung Electronics, пише Bloomberg.

Южнокорейският технологичен гигант днес заяви, че като цяло наблюдава отслабване на пазара на полупроводници и малки признаци за възстановяване до втората половина на следващата година, но той няма да направи крачка назад. Вместо това Samsung увеличава капиталовите си разходи тази година в рамките на ход, който цели да ѝ помогне да спечели позиции срещу конкурентите на пазара на чипове с памет, както и срещу Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

„Без съмнение се намираме в ключов момент“, коментира новоназначеният изпълнителен председател на Samsung Лий Дзие Юн. „Сега е моментът да действаме, да бъдем смели и непоколебими в нашия фокус“.

Samsung ще увеличи капиталовите си разходи, свързани с чипове, с 9% тази година до 47,7 трлн. вона (33,6 млрд. долара) и обеща да запази курса на „превантивни“ инвестиции във висок клас оборудване за производство на полупроводници. Компанията заяви, че капиталовите разходи ще бъда по-ниски в доларово изражение поради слабия вон, но инвестира средства в производството на логически чипове, с което отправя предизвикателство на TSMC.

„Samsung може да прави каквото си поиска, тъй като има пари“, коментира анализаторът на Nomura Financial Invest Korea Чун Чан-Вон.

Търсенето на чипове с памет се срина по целия свят, тъй като технологичните клиенти имат прекалено големи запаси от полупроводници, натрупани, за да отговорят на търсенето предвид свързаните с пандемията прекъсвания във веригите на доставките и инвазията на Русия в Украийна.

Samsung каза, че цените и на NAND, и на DRAM чиповете с памет са спаднали с около 20% през трите месеца до края на септември – потвърждение на коментара на конкурента SK Hynix за „безпрецедентно“ влошаване на пазара.

Но макар че Hynix, Micron Technology и Kioxia Holdings заявиха, че свиват капиталовите си разходи или производството на чипове, за да се справят с промените, Samsung обяви, че няма текущи планове за свиване на производството. По думите ѝ мащабът ѝ осигурява чудесна ефективност на разходите.

Тримесечната нетна печалба на Samsung е достигнала 9,1 трлн. вона, което се оказа под консенсусната прогноза на анализаторите за 9,4 трлн. вона по данни на Bloomberg. Печалбата на сегмента за чипове за периода е 5,1 трлн. вона, или 49% по-малко спрямо година по-рано.

Цената на акциите на Samsung остана почти без промяна след обявяването на финансовия отчет, докато стойността на книжата на конкурента SK Hynix спадна с близо 3,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още