IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony повиши прогнозата за печалбата си, подкрепена от слабата йена

Въпреки това компанията има по-слаби очаквания за гейминг бизнеса си

10:40 | 01.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Sony Group повиши прогнозата за печалбата си за фискалната година, след като по-слабата йена засили продажбите на сензори за изображения, използвани в премиум смартфоните iPhone на Apple, пише Bloomberg.

Базираната в Токио компания повиши прогнозата за оперативната си печалба до 1,16 трлн. йени (7,8 млрд. долара), което отговаря на средните прогнози на анализаторите и е повече от предишната прогноза за 1,11 трлн. йени. Японската развлекателна група обяви, че оперативната ѝ печалба за тримесечието от юли до септември е 344 млрд. йени, спрямо консенсусна прогноза на анализаторите за 280,7 млрд. йени.

Слабата йена повиши продажбите на сензори за изображения на Sony, ползвани в iPhone и други смартфони, и които компанията произвежда в Япония, но продава предимно зад граница. Bloomberg News по-рано съобщи за по-големи от очакваното продажби на премиум моделите iPhone 14 Pro и 14 Pro Max, които ползват повече камери от базовите модели и се нуждаят от повече сензори. Търсенето на висок клас смартфони остава силно въпреки отслабването на инерцията при базовите версии, твърдят доставчици на компоненти като Murata Manufacturing Co.

Sony сви годишната прогноза за гейминг сегмента си, посочвайки, че сега очаква печалба в размер на 225 млрд. йени, което е под по-рано очакваните 255 млрд. йени. Въпреки че недостигът на конзолите PlayStation 5 отслабва с края на свързаните с Covid проблеми с чиповете и логистиката, войната в Украйна и затягащата се парична политика ограничават общото търсене на игри и други стоки за свободното време. Sony е продала 3,3 млн. бройки PS5 през второто си фискално тримесечие - също като година по-рано. Така не бяха изпълнени надеждите за увеличаване на търсенето на нейната водеща конзола.

Гейминг подразделението е продало по-малко физически софтуерни копия тази година – 62,5 млн. бройки, което е с 18% по-малко спрямо същото тримесечие на миналата година. Абонатите на PS Plus са достигнали 45,4 млн., спрямо 47,3 млн. през предходното тримесечие.

„Представянето на двата основни стълба на Sony – игрите и сензорите за изображения, бяха лоши и маскирани от слабата йена“, коментира Хидеки Ясуда, анализатор в Toyo Securities. „Продажбите на сензори за изображения вероятно ще спаднат, тъй като търсенето от китайските смартфони намалява. Софтуерните продажби на PlayStation продължават да не са особено големи, а продължаващият спад на абонатите на PlayStation Plus е притеснителен“.

Sony заяви, че бизнесът ѝ с издаване на музика, както и нейните боксофис филми и телевизионни продукции, продължават да генерират стабилни приходи. И двете подразделения повишиха прогнозата за годишната си печалба.

Отслабването на световната икономика натежа върху цената на акциите на Sony. Източник: Bloomberg L.P. Отслабването на световната икономика натежа върху цената на акциите на Sony. Източник: Bloomberg L.P.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още