IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианското правителство обмисля подкрепено от държавата поглъщане на Telecom Italia

Администрацията на новия премиер Джорджа Мелони ще търси начин да укрепи затъналия в дългове телеком

22:34 | 08.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Правителството на Италия разглежда различни варианти за Telecom Italia SpA, включително евентуална оферта за поглъщане, подкрепена от държавата.

Администрацията на новия премиер Джорджа Мелони ще търси начин да укрепи затъналия в дългове телеком, пише Bloomberg. Все още обаче лидерите на Италия не са решили какъв да е точният им подход.

Очаква се правителството да ускори усилията за възстановяване на компанията, която издаде три предупреждения за печалбата си през миналата година и загуби позиции на вътрешния си пазар от конкуренти с по-ниски разходи.

Инициативата Project Minerva, разработена от партията „Братя на Италия“ на Мелони преди изборите през септември, призовава Рим първо да поеме Telecom Italia и след това да я обедини с по-малкия ѝ конкурент Open Fiber SpA.

Целта би била да се запази контролът върху мрежата на бившия телефонен монополист след продажбата и да се използват събраните пари за намаляване на дълговете на компанията.

Правителството на Мелони споделя целта на предишното правителство на Италия, ръководено от Марио Драги, за създаване на единна национална мрежа, която да помогне за ускоряване на цифровизацията на страната.

Според плана на партияа, изготвен от заместник-секретаря по технологичните иновации Алесио Бути, държавният кредитор Cassa Depositi e Prestiti SpA трябва наддава за цялата Telecom Italia, вместо да закупи стационарната й мрежа, за да я комбинира с тази на Open Fiber. Cassa Depositi притежава близо 10% от Telecom Italia и контролира Open Fiber.

Представители на италианското правителство, Cassa Depositi, Telecom Italia и Open Fiber отказват да коментират въпроса.

Ако Джорджа Мелони продължи с този проект, Италия може да се опита да включи международни фондове в евентуална оферта, вкл. KKR & Co., който притежава дял в звеното Fibercop на телефонния оператор. Вероятно Рим ще покани и най-големия акционер в Telecom Italia - Vivendi SE, според източници на Bloomberg.

Акциите на Telecom Italia поевтиняха с около 45% тази година в сравнение със спад от около 5% за телекомуникационния индекс Euro Stoxx. Бившият монополист трябва да се справи с дълг в размер на 30 млрд. евро, а същевременно към миналия юни е загубил още 1,6% пазарен дял от пазара на фиксирани услуги в Италия.

Докато Мелони преглежда опциите си, Telecom Italia все още чака необвързваща оферта за своята мрежа от Cassa Depositi и други инвеститори, включително KKR и Macquarie Group Ltd, след като крайният срок за оферти по подписан по-рано меморандум за разбирателство беше отложен до края на този месец.

Пречка е стойността на мрежата. Съветниците на Telecom Italia първоначално я оцениха на около 20 млрд. евро, а Cassa Depositi претегляше оферта от около 15 до 18 млрд. евро. От Vivendi са поискали около 30 млрд. евро за актива.

Още преди нейната дясна коалиция да спечели парламентарните избори през септември, партията на Мелони твърдеше, че поглъщането на Telecom Italia от Cassa Depositi е за предпочитане пред опцията само за мрежата, която сделка беше фаворит на кабинета на Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още