IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатството на Мъск спадна под 200 млрд. долара, докато инвеститорите разпродават акциите на Tesla

В същото време стана ясно, че милиардерът е продал още акции от производителя на електромобили на стойност 3,95 млрд. долара

09:02 | 09.11.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: . Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency
Снимка: . Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency

Нетното богатство на Илон Мъск падна под 200 млрд. долара във вторник, след като инвеститорите захвърлят акциите на Tesla заради опасения, че създателят и най-големият акционер в най-високо оценяваната компания за електрически автомобили в света е твърде ангажиран с Twitter, съобщава Ройтерс.

Мъск сега има нетно богатство в размер на 194,8 млрд. долара, посочва Forbes, като голяма част от него се дължи на почти 15-процентовия му дял в Tesla, чиято пазарна капитализация възлиза на 622 млрд. долара.

Компанията изгуби почти половината от пазарната си стойност и нетното му богатство се сви със 70 млрд. долара, откакто отправи оферта за Twitter през април.

Инвеститорите първоначално избягаха от Tesla заради опасения за продажбата на акции на Мъск, който се раздели с книжа на стойност 15 млрд. долара. Той затвори сделката за придобиване на стойност 44 млрд. долара миналия месец с 13 млрд. долара заеми и 33,5 млрд. долара лични средства.

Сега Wall Street се опасява, че Мъск отделя твърде малко време на производителя на електрически автомобили, докато той засилва производството си и е изправен пред все по-голяма конкуренция.

„Изглежда Илон Мъск харчи 100% от времето си за Twitter и знаете, че може да се нуждае от повече капитал“, коментира Джей Хатфийлд от Infrastructure Capital Management.

Откакто купи Twitter Мъск е публикувал много малко туитове за Tesla – практика, която му помогна да стане популярен в платформата. Вместо това той използва Twitter, за да обяви планове за социалната медия, например абонамент за 8 долара месечно за верификацията със син знак.

Нетното богатство на най-богатия човек в света, който притежава още SpaceX, е с около 40 млрд. долара повече от това на втория по богатство – собственика на LVMH Бернар Арно.

Акциите на Tesla вчера се търгува с 2% надолу до 193,7 долара в трета поредна сесия на понижение.

В същото време стана ясно, че Мъск е продал акции от Tesla на стойност 3,95 млрд. долара съгласно регулаторни документи. Продажбата се е случила дни след като той завърши покупката си на Twitter.

Мъск се е разделил с 19,5 млн. акции между петък и вторник, показват отчети, публикувани от Комисията по ценните книжа и фондовите борси.

Последната продажба на акции оставя Мъск с дял от около 14% в Tesla, сочат изчисления на Tesla.

Целта на продажбата не е била разкрита. Тя обаче се случва, докато все повече анализатори смятат, че милиардерът ще продава още акции на Tesla, за да финансира сделката със социалната мрежа.

През април Мъск заяви, че е приключил с продажбата на акции на Tesla. Въпреки това той продължи, продавайки книжа на стойност 6,9 млрд. долара и каза, че стъпката е била направена, за да заплати за Тwitter.

Мъск имаше около 20 млрд. долара кеш, след като продаде част от дела си в Tesla, включително с продажбите от миналата година. Това би изисквало от него да привлече още 2 до 3 млрд. долара, за да финансира придобиването, сочат изчисления на Ройтерс.

Twitter и Tesla не са отговорили веднага на исканията на агенцията за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Сега като интегрира туитъра да чурулика в теслата, ще му се удвои отново нетното богатство. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още