IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите вече очакват традиционните банки да имат възможностите на финтех сектора

Решенията, които излизат от български компании, са на световно ниво, смятат Благовест Караджов, управител на iuvo, и Георги Пенев, управител на Българска финтех асоциация

17:05 | 15.11.22 г.

InvestorBG · Технология на парите, епизод 7: Банките трябва да се възползват от възможностите на финтех сектора

България е регионален лидер във финтех развитието си. Решенията, които излизат от български компании, са на световно ниво, с нужното качество. Ситуацията е доста обнадеждаваща. Това може само да ни радва, но има и доста неща, които можем да постигнем тепърва. Около това мнение се обединиха Благовест Караджов, управител на iuvo, и Георги Пенев, управител на Българска финтех асоциация, в подкаста „Технология на парите“ с водещ Вероника Денизова.

Пенев коментира нагласите на потребителите у нас към финтех сектора, които определи като „много добри“. По негови думи клиентите са чували за продуктите и дори ги използват ежедневно – разбира се, това са основно по-млади хора, за момента.

„Потребителите до такава степен свикват с подобен тип продукти, че започват да изискват такова обслужване и от традиционните банки… Услугите са удобни, евтини и вече имат най-високо ниво на доверие“, допълва той.

Гостите коментираха и предимствата на икономическата среда у нас в контекста на решението на iuvo да започне процес по пререгистрация на дружеството и преместване на операциите му от Естония в България.

Караджов обясни, че действията на компанията се базират на желанието ѝ да заяви произхода си, както и на целите ѝ да оптимизира разходите, за да насочи средства към бъдещо развитие и оптимизация на услугите.

Според Пенев благоприятно у нас са ниските разходи, възможността да се основе компания в рамките на дни, липсата на изисквания за голямо количество капитал. Като най-голям плюс на средата в България той изтъкна качеството на персонала.

„Вече в България има не една, а две магистратури, които са свързани с финанси и финтех… Имаме доста добри специалисти в България. Сериозно се работи по въпроса на национално ниво“, казва той.

Той добави, че показателно за това е наличието на над 40 чуждестранни компании тук, които са листнати на Нюйоркската стокова борса и имат огромни екипи от над хиляда души.

Друга тема, на която гостите се спряха, е отражението на затягането на политиките на централните банки и опасенията за задаваща се рецесия.

"Повишаването на лихвените проценти цели да предотврати спираловидна инфлация, при която хората очакват дългосрочно увеличение на разходите, а не преустановяване на кредитирането", смята Караджов. Той не очаква лихвените проценти да окажат съществен ефект върху сектора.

„Повишаващата се инфлация ще върне някаква част от средствата обратно към банките и това ще е тест кой бизнес модел ще е успешен в такава ситуация“.

По отношение на достъпа до капитла Пенев посочи, че все още нито един фонд за рискови инвестиции не е затворил отдела си за финтех.

„Неминуемо рецесията ще има влияние – дали ще е позитивно или отрицателно върху инвестициите – само времето ще покаже“, отбеляза той.

Целия разговор слушайте в подкаста.

Първата част на подкаста слушайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още