IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter възстанови акаунта на Тръмп, той вече нямал интерес към социалната мрежа

Акаунтът на бившия президент веднага започна да трупа последователи и до вечерта вчера имаше близо 100 хил.

13:25 | 20.11.22 г.
Доналд Тръмп. Снимка: EPA/БГНЕС
Доналд Тръмп. Снимка: EPA/БГНЕС

Доналд Тръмп съобщи, че няма интерес да се завърне в Twitter, след като малко мнозинство гласува в допитване, организирано от новия собственик Илон Мъск, за възстановяване на акаунта на бившия американски президент. Той получи забрана да използва социалната медия заради подстрекаване към насилие, припомня Ройтерс.

Малко над 15 млн. потребители на Twitter гласуваха в допитването, като 51,8% бяха за възстановяване на акаунта му.

„Хората се произнесоха. Акаунтът на Тръмп ще бъде възстановен“, написа Мъск.

Акаунтът на бившия президент в социалната мрежа, който имаше над 88 млн. последователи преди да бъде забранен на 8 януари 2021 г., започна да трупа последователи и имаше близо 100 хил. към 22 ч. в събота. Някои потребители първоначално съобщаваха, че не могат да следват възстановения акаунт в събота вечер.

Тръмп обаче не изглеждаше въодушевен по-рано през деня.

„Не виждам никаква причина за това“, заяви бившият президент във видео връзка, когато беше запитан дали планира да се върне в Twitter по време на панел в рамките на годишното събрание на лидерите на Републиканската еврейска коалиция.

Той допълни, че ще продължи да използва новата си платформа Truth Social, разработеното от неговия стартъп Trump Media & Technology Group приложение, което според него има по-добра ангажираност на потребителите от Twitter и се справя „феноменално добре“.

Тръмп, който във вторник започна кампания за връщане в Белия дом през 2024 г., похвали Мъск и заяви, че винаги го е харесвал. Но също така заяви, че Twitter страда от ботове като фалшиви акаунти и че проблемите пред компанията са „невероятни“.

Мъск заяви за първи път през май, че планира да отмени забраната за Тръмп и моментът на завръщането на бившия президент в социалната мрежа беше внимателно следен, като много рекламодатели в Twitter бяха обезпокоени от евентуалния ход.

Оттогава милиардерът се опита да успокои потребителите и рекламодателите, че подобно решение ще бъде взето след допитване до съвет за модериране на съдържанието, съставен от хора с „широко разнообразие от  гледни точки“ и възстановяване на акаунта няма да се случи преди събирането на съвета.

Той допълни, че Twitter няма да възстанови правата на потребители, получили забрана, докато няма „ясен процес как да се направи това“.

Но тази седмица Мъск възстанови акаунта на комедийната актриса Кейти Грифин, забранен заради смяната на името на профила ѝ с „Илон Мъск“, което нарушаваше новото му правило срещу вземането на чуждо име без обозначение, че става дума за пародиен акаунт. Няма нова информация за процеса или съвета за модериране.

Ако Тръмп не се завърне в Twitter, това ще намали опасенията сред големи рекламодатели, които вече бяха разтърсени от драстичните промени на Мъск в Twitter.

Той намали служителите наполовина и рязко сви екипа за доверие и сигурност на компанията, който отговаря за предотвратяване на разпространението на неточна информация и вредно съдържание.

Тези действия и туитът на Мъск накараха големи компании да спрат рекламите си на сайта, докато установят как платформата ще се справя с речна на омразата.

В събота Bloomberg съобщи, че Twitter може да уволни още служители в подразделенията си за продажби и партньорство, като се позова на неназовани източници, само няколко дни след масово оттегляне на инженери.

Ако Тръмп се завърне в Twitter, ходът ще повдигне въпроси за ангажимента му към Truth Social, която се появи в App Store на Apple през февруари и в Play Store на Google през октомври. Тръмп има около 4,57 млн. последователи в Truth Social.

Платформата е основният му източник за пряка комуникация с последователите му, откакто започна да публикува там редовно през май. Той използва Truth Social, за да промотира съюзниците си, да критикува опонентите си и да защитава репутацията си на фона на зоркото наблюдение от държавата, Конгреса и федерални следователи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 20.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още