IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн пазарът в България ще продължава да се разширява, твърди експерт

Скоро много нови технологии ще бъдат внедрени от онлай търговците, казва Жанет Найденова, председател на Българската Е-комерс Асоциация

21:32 | 07.12.22 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Степента на удовлетвореност на българските потребители от онлайн пазаруването е много висок и електронната търговия в България продължава да се развива с бързи темпове. Това каза Жанет Найденова, председател на Българската Е-комерс Асоциация, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

За 2021 г. пазарът на стоките и услугите, продавани онлайн на крайни клиенти, бележи ръст от 29%. За 2022 г. ръстът е от 31% по данни на Европейския доклад за електронна търговия. Пазарът достига стойности от 1,2 млрд. евро за 2021 г., а за 2022 г. обемът надхвърля 1,6 млрд. евро, посочи събеседникът.

Годишният онлайн бюджет за пазаруване на българина е 555 евро, уточни Найденова. И допълни, че българските онлайн купувачи все повече се ориентират към качествени продукти с висока добавена стойност. „Виждаме увеличена кошница при еднократно пазаруване, за да се достигнат нивата за безплатна доставка“, посочи експертът.

Относно перспективите в онлайн пазаруването Найденова отбеляза, че се очаква „много нови технологии да бъдат прегърнати от онлай търговците“.

„Предвид високия процент на върнати поръчки в модната индустрия очакваме да бъдат внедрени технологии като добавена и виртуална реалност. Очакваме и автономни превозни средства да се включат в доставките, което е близкото бъдеще“, каза събеседникът.

Как протекоха кампаниите около Черния петък и Кибер понеделника? Как се измерва потребителското удовлетворение от онлайн пазаруването? Доколко са информирани вече българските потребители за своите права и за опасностите при пазаруване в интернет? 

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
mikimaus
преди 1 година
Fashion Days прилага Директива 83/2011/ЕС на Европейския парламент и на Съвета ... в рамките на 14 дни от упражняването на правото на отказ от договора, ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още