IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple намалява възнаграждението на Тим Кук през 2023 г.

Тази година лидерът на технологичния гигант може да получи с 40% по-малко спрямо 2022 г.

09:06 | 13.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Apple намалява възнаграждението на главния изпълнителен директор Тим Кук с повече от 40% до 49 млн. долара за 2023 г., а като причина за това посочва насоки на инвеститорите и искане на самия Кук за корекция в заплащането, пише Bloomberg.

Като част от промените, делът на акциите, предоставени на Кук и свързани с представянето на Apple, ще се увеличи до 75% през тази година спрямо 50% по-рано, като това ще важи и в следващите години, разкрива компанията в документи до регулаторите. За 2022 г. Кук получи възнаграждение в размер на 99,4 млн. долара, включително 3 млн. долара основна заплата и около 83 млн. долара в акции и бонуси. Това е малко повече спрямо сумата, с която той се сдоби през 2021 г. – 98,7 млн. долара.

Последното заплащане на Кук беше базирано на „балансирана обратна връзка от акционерите, изключителното представяне на Apple и препоръките от Кук“, обяви производителят на iPhone.

Възнаграждението на Тим Кук ще се понижи с 40% през 2023 г. Графика: Bloomberg Възнаграждението на Тим Кук ще се понижи с 40% през 2023 г. Графика: Bloomberg

Apple беше критикувана от групи като Institutional Shareholder Services (ISS) относно по-ранното възнаграждение на Кук, но по-голямата част от акционерите дадоха одобрението си за него миналата година. ISS, водеща консултантска фирма, се оплака, че акциите на Кук ще му носят средства и след оттеглянето му и че половината от възнаграждението не зависи от критерии за ефективност като цената на акциите на компанията.

Възнаграждение от 49 млрд. долара ще включва същата базова заплата от 3 млн. долара и 6 млн. долара бонус за 2022 г., както и 40 млн. долара от акции. Сумата на Кук в акции за 2022 г. беше 75 млн. долара. Действителното възнаграждение на Кук за 2023 г. може да варира в зависимост от представянето на книжата на технологичния гигант.

62-годишният Кук обеща да раздаде богатството си на благотворителни каузи.

Рядко се случва главните изпълнителни директори да поискат собственото им възнаграждение да бъде намалено. Пакетите за плащане стават все по-големи, а 2021 г. е била рекордна година за възнагражденията на висшия мениджмънт, сочат данни на Bloomberg.

Но акционерите все повече отблъскват подобни възнаграждения. Рекорден брой т.нар. гласувания за заплащането се провалиха през 2021 г., което може би отразява разочарованието на акционерите от представянето на бизнеса по време на пандемията, твърдят от Mercer.

Същевременно Apple разкри плащанията си към главния финансов директор Лука Маестри, главния съветник Кейт Адамс, главния директор по търговия на дребно Дидре О‘Брайън и главния оперативен директор Джеф Уилямс. Всички те са получили по около 27 млн. долара – включително заплата, акции и бонуси – през 2022 г., което представлява леко увеличение спрямо предходната година.

Базираната в Купертино компания освен това обяви, че годишното събрание на акционерите ѝ ще се проведе онлайн на 10 март.

Цената на акциите на Apple спадна с около 27% миналата година, въпреки че понижението беше по-слабо от това на технологичния индекс Nasdaq. От началото на 2023 г. стойността на книжата на технологичния гигант нараства с 2,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още