IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин е придобил "златни акции" в две подразделения на Alibaba

Според източници на FT подобен ход се е случил и с Tencent

10:08 | 13.01.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай е придобил миноритарни дялове със специални права в две местни подразделения на технологичния гигант Alibaba Group Holding, показват бизнес регистри, съобщава Ройтерс. Това се случва на фона на кампания на Пекин за засилване на контрола над онлайн съдържанието,

Пекин придобива „златни акции“ в частни онлайн медии и компании за съдържание от над пет години, а през последните години разширява подобни договорки с компании, управляващи огромни количества данни.

Дяловете, поети през последните четири месеца в подразделенията на Alibaba, са първите, които излизат наяве за компанията за електронна търговия. Alibaba е една от най-изтъкнатите цели на двегодишните регулаторни репресии на Китай върху технологичните гиганти.

Тези златни акции, обикновено равняващи се на около 1% от компанията, са купени от подкрепени от държавата фондове или компании, които печелят представителство в борда и/или право на вето върху ключови бизнес въпроси.

Публичните бизнес регистри показват, че през септември миналата година инвестиционен инструмент на държавната Zhejiang Media Group е придобил 1% дял в подразделението Youku Film and Television на Alibaba, което е базирано в Шанхай.

Zhejiang Media Group е посочила и Дзин Дзюн, генерален мениджър на едно от дъщерните си дружества, в борда на подразделението на Alibaba, показват регистрите.

Други бизнес регистри показват, че през декември WangTouSuiCheng – подразделение на China Internet Investment Fund (CIIF), създадена от Администрацията за киберпространство на Китай (САС), е придобило 1% дял в подразделението на Alibaba Guangzhou Lujiao, чийто основен фокус са „проучвания и експериментиране“.

Financial Times, която първа съобщи за инвестицията на WangTouSuiCheng в петък, казва, че целта ѝ е Пекин да укрепи контрола си над съдържанието в стрийминг подразделението Youku и уеб браузъра UCWeb на гиганта в електронната търговия.

Alibaba не е отговорила на искането за коментар.

FT също така съобщава, позовавайки се на анонимни източници, че се водят обсъждания правителството да придобие златни акции и в гиганта в сектора на игрите Tencent Holdings, което ще включва дял в едно от основните дъщерни дружества на групата. Tencent е отказала коментар.

Други компании, които имат подобни поети златни акции, включват Full Truck Alliance Co, както и дъщерни дружества на собственика на TikTok ByteDance, Kuaishou Technology и Weibo.

Притежаването на подобни златни акции може да бъде полезно за компании, когато те се опитват да си осигурят лицензи за разпространение на онлайн новини и да показват онлайн визуални и аудио програми, казват източници на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още