IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на видео стрийминг във Великобритания се възстанови леко в края на 2022 г.

Възстановяването обаче може да е краткотрайно, показват данни на фирмата за пазарни проучвания Kantar

12:14 | 30.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на видео стрийминг във Великобритания записа колебливо възстановяване в последното тримесечие на 2022 г., когато броят на абонатите на стрийминг услуги е нараснал след резкия спад по-рано през годината вследствие на желанието на домакинствата да спестяват, съобщава Ройтерс.

Броят на домакинствата във Великобритания, които са ползвали поне една платена услуга за видео стрийминг, е нараснал с 55 хил. броя до 16,24 млн. броя в периода между октомври и декември, съобщи фирмата за пазарни проучвания Kantar, което представлява 56% от домакинствата на страната.

Повишението е задвижено основно от услугите Prime Video, AppleTV+ и Paramount+, отколкото от Netflix.

Според Kantar 5% от британските домакинства са платили нов абонамент за стрийминг в последното тримесечие на годината.

Възстановяването е предшествано от период от 12 месеца, в които един милион от домакинствата прекратиха своите абонаменти, тъй като поставиха като приоритет разходите за ключови стоки и услуги, като храна и енергия.

"Prime Video отчете силни последни три месеца на 2022 г. с нарастващ брой домакинства, които стават членове на платформата, и които използват услугите за доставка преди коледните празници", коментира Доминик Сунебо, директор по световни трендове в Kantar.

Възстановяането обаче може да е краткотрайно, казват от Kantar.

Делът на тези, планиращи да отменят един или повече абонаменти за стрийминг услуги в следващото тримесечие, нараства до 12% след 10%, отчетени през третото тримесечие на 2022 г. - сигнал, че краткосрочните абонати, искали да покрият празничния период, може скоро да се отдръпнат.

А оценката на сегашната икономическа ситуация в Обединеното кралство не е лесна. Данните за продажбите на дребно показаха, че потребителите са свили търсенето си през декември с най-бързия темп от поне 25 години. Същевременно големите търговци на дребно, в т.ч. Tesco, Sainsbury's и Marks & Spencer записаха по-добри от очакваното продажби през коледния период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още