IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony инвестира в компанията Raspberry Pi, залагайки на успеха ѝ в изкуствения интелект

Размерът на инвестицията не е разкрит

12:53 | 12.04.23 г.
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Компанията, която стои зад линията компютри Raspberry Pi, привлече новa инвестиция от звеното за полупроводници на Sony в рамките на сделка, насочена към напредъка на усилията ѝ в областта на изкуствения интелект, пише CNBC.

Sony Semiconductor Solutions, дъщерно дружество на Sony Corporation, е инвестирало неразкрита публично сума в Raspberry Pi Ltd, компанията зад Raspberry Pi, гласи официално изявление.

Размерът на финансирането не се разкрива, но Ебън Ъптън, съосновател и главен изпълнителен директор на Raspberry Pi, коментира, че фирмата е набрала средствата при същата оценка от 500 млн. долара, каквато имаше при рунда си от 2021 г., когато привлече 45 млн. долара.

Ъптън създава Raspberry Pi през 2012 г. с цел да направи технологията по-достъпна за младите хора. Малките компютри с една платка на Raspberry Pi са с размерите на кредитна карта и се ползват за изграждане на всичко – от балони за голяма надморска височина до малки радиоуправляеми подводници.

В ранните дни на компанията клиените на Raspberry Pi бяха предимно любители и учители. Оттогава фирмата се превърна в активен играч в корпоративния свят – обичайно около 70% от продажбите ѝ идват от корпоративни клиенти, които вграждат нейните продукти във фабрики или в потребителски устройства, коментира Ъптън.

Сделката разширява досегашните производствени отношения между Sony и Raspberry Pi. Ново партньорство, създадено с инвестицията, ще позволи на потребителите на Raspberry Pi и на разработчиците да получат достъп до платформата на Sony AITRIOS, която да им позволи да разработват приложения за визуално отчитане, използвайки камери с изкуствен интелект, оборудвани с графичните сензори IMX500.

Ъптън твърди, че това ще помогне на децата да разберат компютрите такива, каквито са днес, а не като машините, които бяха преди няколко десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още