IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвя се отваряне на първия в България киберполигон

Иновативни компании, ученици и студенти могат да тестват своите продукти и умения

15:38 | 25.04.23 г.

Подготвя се отваряне на първия в България киберполигон. Това каза Светлин Илиев, председател на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той обясни, че в киберполигона иновативни компании, ученици и студенти могат да тестват своите продукти и умения, да ги доразвиват и да подготвят кадри, които да се влеят в пазара на труда. Това ще бъдат кадри, които имат практични умения.

Иновационният хъб „Тракия“ бе открит официално преди дни в Пловдив, въпреки че реално работи от месец декември.

Фокусираме се не само върху иновациите и върху киберсигурността, отбеляза гостът. „Вече сме провели над 30 обучения на представители на общинската администрация Пловдив и на представителите на местния бизнес, които са в сферата на киберсигурността и изкуствения интелект. Вярваме, че мисленето за цифровизация не е само технологичен процес и не само технологичен и иновационен продукт, а за да се случи в по-слабо автоматизираните бизнеси, трябва да променим мисленето и хората да не се страхуват от цифровизацията, а да я прегърнат", посочи събеседникът.

По отношение на иновативните решения Илиев уточни, че целта на киберполигона е иновативни компании, ученици и студенти да могат да тестват своите продукти, умения, да ги доразвиват и да се подготвят кадри, които да се влеят в пазара на труда. „Да се върнем към едни малко забравени времена от дуалното обучение, защото иновацията стъпва на най-добрите практики, които вече са направени, а не на това да се заличи всичко, което е добро", каза Илиев.

„Изкуственият интелект в киберзащитата се използва от много години. Той внася изключително много несиугрност в бизнес средата и в общата среда на сигурност, защото позволява и дава възможност на неексперти в сферата, дори на ученици без технически умения, да осъществяват атаки. Точно тук се намесваме ние с нашите обучения, защото за сега атаките, които изкуственият интелект може да извърши, не са на високо ниво и могат да бъдат неутрализирани чрез киберхигиена", коментира гостът. 

Какво трябва да се случи, за да се направи този киберполигон? Колко време ще отнеме това? Кои са чуждестранните партньори, с които се работи, за да се осъществи идеята? Къде е разположен най-близкият до България киберполигон? Къде тренират своите способности експертите във висшия пилотаж в киберсигурността от НАТО? Ще се работи ли в новия хъб по проблема с ниското ниво на дигитализация на бизнеса в България и как?

Още може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още