IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звеното за киберсигурност тласка нагоре приходите на Atos преди разделянето на бизнеса ѝ

Компанията продължава работа по скъпия си план за разделяне на две

14:54 | 27.04.23 г.
Снимка: Arnaud Fevrier/Bloomberg
Снимка: Arnaud Fevrier/Bloomberg

Изпълнената с проблеми френската IT консултантска компания Atos отчете по-високи от очакваното тримесечни приходи от продажби, благодарение на звеното за киберсигурност и дигитална трансформация Eviden, докато групата продължава да работи по скъпия си план за разделяне на бизнеса, предава Ройтерс.

Компанията, която притежава активи, считани за стратегически от френското правителство, се стреми да си върне доверието на инвеститорите след няколко неуспеха, тежки загуби и резки колебания в цената на акциите, предизвикани от нестабилността в управлението.

Скорошното оттегляне на Airbus, най-големият производител на самолети в света, от плана за закупуване на миноритарен дял в Eviden кара Atos да търси други стратегически партньори, тъй като се опитва да укрепи финансирането на плана си за трансформация.

„Това очевидно повлия на настроенията, свързани с акциите, а инвеститорите разбираемо искат да получат яснота за интереса от потенциални кандидати за придобиването“, пишат анализатори на Citi, преди Atos да разкрие повече информация за тримесечното си представяне.

В Eviden попадат най-желаните активи на Atos, като подразделението за киберсигурност BDS и суперкомпютрите, което подхранва спекулациите за интерес от други играчи в областта на киберсигурността като Thales. Главният изпълнителен директор на Thales миналия месец обаче повтори, че компанията му няма интерес към Eviden.

Приходите на Atos за първото тримесечие са нараснали с 2,8% спрямо година по-рано до 2,81 млрд. евро, което се оказа над консенсусната прогноза на анализаторите.

Eviden, която групата планира да отдели до края на годината, отчете 9,5% ръст на приходите от продажби на органична база до 1,33 млрд. евро, компенсирайки спада от 2,6% на приходите от продажби на генериращия загуба бизнес на Atos с ИТ консултации.

Цената на акциите на Atos, която някога бяха включени във френския индекс на сините чипове CAC 40, компенсира част от спада, записан от началото на годината. Въпреки това стойността на книжата е с 50% надолу за последните 12 месеца.

Групата потвърди годишните си цели.

Дългоочакваното събрание на акционерите на Atos ще се проведе на 28 юни, на фона на силните критики от някои инвеститори към председателя на борда Бертран Мюние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още