IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията за наем на електрически тротинетки Bird потърси защита от фалит

Европейският и канадският бизнес на компанията обаче не попадат в документите

12:21 | 20.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Bird Global, компанията пионер в уличните електрически тротинетки под наем, е подала заявление за защита от фалит съгласно Глава 11 от американското законодателство, пише Financial Times.

Това се случва пет години, след като тя стана стартъпът, най-бързо достигнал статута на еднорог – компания с оценка от над 1 млрд. долара.

Компанията е изброила активи и пасиви между 100 млн. и 500 млн. долара в съдебните си документи. С този ход Bird си гарантира защита от кредиторите, докато търси одобрение от съда за план, чрез който да се опита да им се изплати, пише Bloomberg.

Тази година стойността на книжата на Bird се понижи на фона на отслабналия ентусиазъм към електрическите тротинетки.

През септември Нюйоркската фондова борса заяви, че ще отпише акциите на Bird, която стана публична през 2021 г. чрез SPAC компания. Фирмата беше свалена от борсата, след като пазарната ѝ капитализация спадна под прага от 15 млн. долара.

„Постигаме напредък към рентабилността и се стремим да го ускорим чрез правилно оразмеряване на нашата капиталова структура чрез това преструктуриране“, коментира временният главен изпълнителен директор на Bird Майкъл Уашинуши.

Bird твърди, че работи нормално по време на процеса на преструктуриране. Нейните бизнеси в Европа и Канада не са включени в заявлението за защита от фалит.

Bird е основана от бившия директор на Uber и Lyft Травис ВандерЗанден в Лос Анджелис през 2017 г. След това по целия свят се появиха компании, които копират нейния модел, но наемите на електрически тротинетки се борят да постигнат постоянна рентабилност на фона на регулаторните ограничения, опасенията за безопасността и високите оперативни и капиталови разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още