IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple е в риск да загуби титлата на най-високо оценена компания

Пазарната капитализация на гиганта се приближава до тази на Microsoft

17:19 | 05.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Apple се насочва към най-слабия си старт на годината от 2019 г. насам, което поставя в опасност дългогодишния ѝ статут на компанията с най-голяма пазарна стойност в света, пише Bloomberg.

Базираният в Купертино, щата Калифорния, гигант държи титлата на най-високо оценената публична компания от юли 2022 г. насам, но акциите записват голям спад на стойността си през тази година, след като Apple беше засегната от две понижения на рейтинга, за които анализаторите изтъкват слабата макросреда в Китай, оказваща натиск върху търсенето на iPhone.

Има риск пазарната капитализация на Apple да слезе под тази на Microsoft. Графика: Bloomberg L.P. Има риск пазарната капитализация на Apple да слезе под тази на Microsoft. Графика: Bloomberg L.P.

Това сви преднината на компанията пред Microsoft, чиито акции отбелязаха не толкова изразен спад в началото на годината, до по-малко от 100 млрд. долара.

Акциите на Apple, които записаха увеличение от близо 50% миналата година, преживяха спад на стойността във всяка сесия от началото на 2024 г., като са на път да заличат около 183 млрд. долара пазарна капитализация по данни на Bloomberg.

Пазарната капитализация на Apple понася най-големия си удар в началото на годината. Графика: Bloomberg L.P. Пазарната капитализация на Apple понася най-големия си удар в началото на годината. Графика: Bloomberg L.P.

Въпреки че книжата са записвали и по-големи процентни спадове в първата седмица на януари, това е най-голямото изтриване на пазарна стойност в началото на която и да е година. Apple отстъпва с 0,7% преди началото на борсовата сесия в петък, като сви пазарната си капитализация до 2,81 трлн. долара. Така тя се доближава до капитализацията от 2,73 трлн. долара на Microsoft. Ако спадът се задържи и след началото на деня, това ще е петата поредна сесия на червено за Apple и най-дългата ѝ серия в отстъпление от октомври.

Междувременно Microsoft се възползва от еуфорията около изкуствения интелект, която хипнотизира Wall Street през последната година. Софтуерният гигант е най-големият акционер в OpenAI и е инвестирал около 13 млрд. долара в компанията майка на ChatGPT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още