IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се завърна в списъка със 100-те най-добри работодатели в САЩ

Технологичният сектор отстъпва позиции пред традиционни играчи от търговията на дребно и финансите

10:26 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският технологичен гигант Apple се завърна в годишния списък на 100-те най-добри места за работа в САЩ, след като отпадна от него миналата година, но новата класация не включва толкова много технологични фирми, след като съкращенията разтърсиха сектора, пише Bloomberg.

Производителят на iPhone се нареди на 39-о място в списъка на Glassdoor – уебсайта, в който служителите изпращат анонимни отзиви за работни места. Glassdoor провежда проучването от 2009 г. насам. Apple е една от общо 31 фирми от технологичната индустрия в класацията, което представлява спад спрямо 41 компании за миналата година, оставяйки повече място за по-традиционни работодатели като банки, търговци на дребно и производители. Най-добрата компания за работа е консултантът по управление Bain & Co., следван от производителя на чипове Nvidia, чиито продукти стоят в основата на процъфтяващата област на изкуствения интелект.

„Технологиите загубиха част от блясъка си в сравнение с миналата година“, коментира водещият икономист Даниел Джао. „Това все още е една страхотна индустрия за търсещите работа, но блясъкът ѝ в известна степен е изчезнал. И компаниите, които се завръщат, са от старата гвардия, така че се предполага, че се връщаме към по-балансиран пазар на труда“, допълни той.

Най-добрите места за работа в САЩ според класацията на Glassdoor. Графика: Bloomberg Най-добрите места за работа в САЩ според класацията на Glassdoor. Графика: Bloomberg

Въпреки че усилията на Apple за връщане на служителите в офиса през 2022 г. може би повлияха на отпадането от списъка миналата година, липсата на мащабни съкращения в сравнение с други компании в сектора вероятно я е върнало обратно, казва Джао. По думите му служителите ценят „стабилността и сигурността“. Ръстът от 48% на акциите на Apple през миналата година – двойно повече спрямо този на бенчмарка S&P 500 – вероятно също е оставил служителите доволни.

Други големи технологични имена в списъка са Adobe (15 място), Microsoft (18 място) и Google на Alphabet (26 позиция), докато Salesforce, Intel, Netflix и Yahoo са отпаднали. От финансовия сектор Fidelity Investments се класира десета, след като миналата година беше на 18 позиция. Нови финансови компании, които попадат в списъка, са Raymond James Financial (14 място), Barclays (72 позиция) и JPMorgan Chase & Co. (82 позиция), докато BlackRock не успява да влезе, след като миналата година беше в класацията.

Балансът между работа и личен живот стана важен за много служители през миналата година. Споменаванията на „тревожност“ в публикациите в общността на Glassdoor са се увеличили четири пъти, но фактори като възможностите за кариера традиционно имат по-голяма тежест, допълва Джао. Изкачването на Bain до номер едно за шести път се дължи на репутацията на компанията за кариерни повишения, допълва той, въпреки че в индустрията е ясно, че се работи много часове. Bain и Google са единствените две компании, които са попадали в списъка всяка година.

Броят на компаниите за търговия на дребно в класацията се е увеличил повече от два пъти до 10, като Lululemon Athletica и HEB Grocery се появяват отново, а регионалната верига супермаркети Wegmans Food Markets успя да се класира, след като миналата година не беше в списъка. Производствените фирми са удвоили присъствието си до 6 компании, включително производителя на медицински изделия Boston Scientific, производителя на двигатели Cumming и Texas Instruments.

За да бъдат взети предвид за списъка, фирмите трябва да имат повече от 1000 служители и да получат най-малко 75 оценки на служители за предходната година по 9 критерия за работното място, като заплащане, култура и мениджмънт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още