IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колебливото възстановяване на търсенето на чипове донесе нов спад на печалбата на Samsung

Южнокорейският гигант се бори да настигне конкурента си SK Hynix

09:52 | 31.01.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics отчете своето четвърто поредно тримесечие на спад на печалбата, след като дългоочакваното възстановяване на търсенето на чипове и електроника донесе малка възвращаемост за най-големия производител на чипове с памет в света, пише Bloomberg.

Най-високо оценената южнокорейска компания заяви, че нетната ѝ печалба е спаднала със 74 на сто през трите месеца до края на 2023 г. до 6,02 трлн. вона (4,5 млрд. долара), след като основните ѝ операции с чипове са загубили 2,18 трлн. вона – повече от очакваното от анализаторите.

Оперативната печалба е достигнала 2,8 трлн. вона при приходи за 67,8 трлн. вона, което е в съответствие с данните, които компанията представи в началото на месеца.

Цената на акциите на компанията се понижи с 1,8%, представяйки се по-слабо както от по-широкия индекс Kospi, така и от MSCI Asia Pacific Index.

Samsung работи по това да настигне конкурента си SK Hynix в чиповете с висока честотна лента (HBM), които се използват в процесорите на Nvidia, обучаващи изкуствен интелект. Това е един от най-обещаващите пазари в сектора.

„Цената на акциите е ниска, защото нейните HBM изостава от този на SK Hynix, а бизнесът ѝ с производство за други компании, остава доста зад TSMC”, коментира Лий Сун-Уо, анализатор в Eugene Investment & Securities, имайки предвид Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. „Ако Samsung подобри представянето си на тези два фронта, може да се очаква по-добро представяне и на цената на акциите ѝ. В момента обаче има малко очаквания“.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Samsung заяви, че HBM продажбите ѝ са нараснали с повече от 40% през тримесечието до края на декември, търсенето на чипове с памет е показало сигнали на забавяне, а търсенето на памет показва, че се възстановява, докато продажбите на смартфони се очаква да растат.

„Планираме проактивно да затвърдим нашата конкурентоспособност като водещ HBM доставчик“, коментира Ким Джаеюн, изпълнителен вицепрезидент на бизнеса с чипове с памет на Samsung, допълвайки, че генеративният изкуствен интелект ще тласне нагоре търсенето. Мащабът на Samsung ще ѝ помогне да създаде подобрена версия на HBM през втората половина на годината, твърди той.

Samsung обяви, че е похарчила 53,1 трлн. вона за капиталови разходи миналата година, като 48,4 трлн. вона от тях са били за полупроводници.

Цената на акциите на SK Hynix се понижи с 1,3% по време на търговията в Сеул в сряда. AMD даде по-слаба от очакваното прогноза за приходите си, което подсили безпокойството относно неравномерното възстановяване на търсенето и крайните потребители, които забавят покупките на компютри и сървъри.

Стойността на книжата на Samsung се понижи, въпреки че компанията запази плащането на дивиденти, заедно с обещанието да върне половината от свободния си паричен поток на акционерите според най-новия тригодишен план за възвръщаемост.

Операциите на Samsung за производство на чипове за други играчи – амбициозен проект за оспорване лидерството на TSMC – може да не се възстановят през настоящото тримесечие въпреки нарастването на поръчките, коментира изпълнителният вицепрезидент Джион Гибон. Клиентите все още намаляват запасите, за да избегнат пренасищане на доставките, допълва той.

Най-новите данни на Samsung вдъхват оптимизъм за нов скок в търсенето на полупроводници, предизвикан от бума на изкуствения интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още