IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google обяви нови промени за потребителите и разработчиците заради правилата на ЕС

Стъпките са част от усилията за спазване на технологичните правила на Европейския съюз, с които се цели ограничаване на силата на Big Tech

13:38 | 05.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Google на Alphabet във вторник очерта промени в резултатите си в търсачката и нови инструменти за разработчиците на приложения, за да рекламират продуктите си на приложения на трети страни и конкурентни магазини за приложения. Стъпките са част от усилията за спазване на технологичните правила на Европейския съюз, с които се цели ограничаване на силата на Big Tech, съобщава Ройтерс.

Определяни като пазачи на информационния вход, контролиращи достъпа на милиони потребители и компании до платформите си, Google, Amazon, Apple, Microsoft, Meta Platforms и собственикът на TikTok ByteDance ще трябва да изпълняват Закона за цифровите пазари (DMA) от 7 март.

Компанията обяви част от промените, приложими само за потребителите в Европа, през януари и след това измени някои от тях след обратна връзка от антитръстовите регулатори на ЕС, потребителите и разработчиците на приложения.

Промените в резултатите в търсачката означават, че големи посредници и агрегатори ще получават повече трафик, докато хотели, авиокомпании, търговци и ресторанти ще получават по-малко, казва Google в публикация в блога си.

От потребителите ще бъде искано съгласието им, с което да позволят на Google да споделя данните им между продуктите и услугите на Google.

Разработчиците на приложения ще могат да използват алтернативни системи за таксуване, а не само таксуването на Google Play. Нова програма пък ще им позволи директно да водят европейски потребители извън приложението, за да популяризират своите продукти.

Google също така ще пусне софтуер за преносимост на данни в Европа тази седмица, което ще улесни разработчиците да местят потребителски данни в приложение или услуга на трета страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още