IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роботи ще доставят поръчки на Uber Eats в Токио

Първоначално поръчките ще се предлагат в малък район около квартал "Нихомбаши" от 10 до 17 ч. през работни дни от два ресторанта

08:46 | 06.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Twitter@yamaguc_k
Снимка: Twitter@yamaguc_k

Японското подразделение на компанията за доставка на храна Uber Eats и Mitsubishi Electric пускат от днес нова услуга в централни зони на Токио - поръчките вече ще се доставят от самоуправляващи се роботи, информира Киодо, цитирана от БТА.

Доставките от роботи, движещи се по тротоарите, първоначално ще се предлагат в малък район около квартал "Нихомбаши" от 10 до 17 ч. през работни дни от два ресторанта. Клиентите нямат възможност да уточняват дали искат поръчките им да бъдат доставени от робот. 

Роботите са с правоъгълна форма и са дълги 71 см, широки 46 см и високи 60 см. Те се движат на шест колела с максимална скорост от 5 км в час, като могат да пренасят до 20 килограма.

В демонстрация за медии вчера един от роботите се придвижваше из ресторант, за да вземе поръчана храна, след което успешно я достави за около седем минути на клиент, разположен на близо 300 метра. 

Роботът, разработен от американския стартъп Cartken и модифициран за японския пазар от Mitsubishi Electric, използва изкуствен интелект и камери, за да избегне сблъсък с хора и предмети.

Япония е втората страна, в която Uber Eats извършва автономни доставки, след пускането на услугата в няколко града в САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още