IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапурският стартъп Silicon Box ще инвестира 3,2 млрд. евро в завод в Италия

Проектът е част от дългогодишни усилия на Италия да привлече инвестиции от технологични компании

16:33 | 11.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Базираната в Сингапур компания за чипове Silicon Box ще инвестира 3,2 млрд. евро в нов завод в Северна Италия съгласно подкрепена от правителството сделка, съобщи италианското министерство на индустрията в понеделник.

Точното местоположение на завода тепърва ще бъде избрано сред няколко налични локации, съобщава Ройтерс. Рим все пак ще има нужда от одобрението на Европейската комисия за планираната финансова помощ, което министерството заяви, че очаква да получи скоро.

Проектът е част от дългогодишни усилия на Италия да привлече инвестиции от технологични компании, които включват и така и незавършена сделка с американската Intel.

„При пълен капацитет инвестицията ще може да генерира 1600 нови преки работни места в допълнение на непряка заетост както при изграждането на съоръжението, така и при по-широката екосистема от доставки и логистика, когато то работи напълно“, казват от министерството в изявление.

Министърът на индустрията Адолфо Урсо заяви, че се очаква оперативните разходите по проекта да бъдат около 4 млрд. евро в рамките на 15 години.

Почти тригодишният стартъп, създаден от основателите на американския производител на чипове Marvell, ще произвежда в Италия т. нар. чиплети, които могат да са с размера на зрънце пясък.

Те се свързват заедно в по-иновативен процес, който е рентабилен начин за свързване на малки полупроводници в един процесор със способността да захранва всичко – от центрове за данни до домакински уреди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още