IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota финансира изследвания в българския INSAIT за робот с изкуствен интелект

Компанията съвместно с института ще разработва ново поколение робот домашен помощник

12:27 | 10.04.24 г.
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева

Българският институт INSAIT и японската компания Toyota ще работят заедно по създаването на ново поколение робот с внедрен изкуствен интелект, съобщават от Министерството на образованието и науката.

В рамките на проекта Toyota финансира изследвания в областта на роботиката в България, като целта е създаването на нов вид изкуствен интелект, внедрен в робот, включващ аудио команди, команди на естествен език и компютърно зрение за разпознаване на обекти. Този изкуствен интелект ще направи робота функционален за различни задачи в ежедневието, посочват от МОН.

Като пример се дава възможността роботът да е в помощ на възрастни хора или на такива в затруднено положение, които срещат трудности сами да извършват рутинни домашни задачи. Заедно с това в дългосрочен план подобен робот може да се превърне и в част от домакинствата навсякъде по света.

Партньорството с Toyota е насочено към пресечните точки между изкуствения интелект и роботиката.

Разработването на робота е само част от взаимодействието между компанията и българския институт, което ще се разширява и надгражда в следващите месеци и години. Планира се и отпускането на още стипендии за изследователи в INSAIT в областта на изкуствения интелект и роботиката, като целта е да се привлекат водещи таланти в България, с помощта на които да се направят нови научни пробиви на световно ниво, посочват от МОН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още