IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калифорнийската забрана на „пристрастяващите“ социални медии се провали

Проектозакон, даващ възможност на родители да завеждат дела, се провали, преди да стигне гласуване в местния Сенат

16:54 | 15.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Short/Bloomberg
Снимка: Michael Short/Bloomberg

Предложение да се позволи на родители завеждат дела за пристрастяващи функции на социалните медии не можа да мине в законодателния орган на Калифорния, съобщава The Verge. Законопроектът AB 2408 не успя да премине през комисия за пълно гласуване в Сената на щата. Това поне временно слага край на противоречивия натиск за увеличаване на отговорността на социалните медии в щата - все по-често срещана практика сред законодателите.

Законопроектът съвпада с по-голям натиск за ограничаване на излагането на непълнолетни на социални медии или за повишаване на залозите за платформите, които го позволяват. „Смъртта на законопроекта означава, че шепа компании на социални мрежи ще могат да продължат експеримента си върху милиони калифорнийски деца, причинявайки щети на поколенията“, каза авторът на законопроекта Джордан Кънингам за отпадането на предложението.

На национално ниво президентът Джо Байдън призова за нови защити за безопасността на децата онлайн, а миналата година на федерално ниво бе предложено повишаване на възрастта за ограничаването на събирането на данни от непълнолетни онлайн.

Но критиците на законопроекта AB 2408 твърдяха, че той би тласнал услугите към проверка на възрастта, което застрашава поверителността. „Вреди на децата, като ги лишава от ценни социални начини за изразяване и образователни ресурси; вреди на възрастните, като изисква проверка на възрастта (и вероятно самоличността), за да се разделят децата от възрастните; а проверката на възрастта/самоличността вреди както на децата, така и на възрастните, като ги излага на по-големи рискове за неприкосновеността на личния живот и сигурността“, пише юридическият експерт Ерик Голдман в публикация от август относно законопроекта.

Тексас и Флорида приеха правила, регулиращи социалните медии, за да попречат на социалните мрежи да ограничават консервативно клонящи потребители. Засега и двата закона остават в изчакване в очакване на спор в съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още