IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google съди Sonos за интелигентни високоговорители и технология за гласово управление

Това е последният залп в битката за безжични високоговорители, която досега включва множество съдебни спорове

17:45 | 09.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Google нанася нов удар на Sonos с две съдебни дела, в които се твърди, че компанията за безжични високоговорители нарушава редица патенти относно интелигентни високоговорители и технология за гласово управление, съобщава The Verge. Това е последният залп в битката за безжични високоговорители, която досега включва множество съдебни дела от Sonos, едно дело от Google и едно решение в полза на Sonos, което доведе до премахване на функции от продуктите на Google.

Тези нови съдебни дела твърдят, че са нарушени седем допълнителни патента. Едното дело се фокусира върху откриването на ключова дума за активиране на асистента и безжичното зареждане, а другото е свързано с това как група високоговорители определя кой трябва да отговори на гласово задаване на команда.

Говорителят на Google Хосе Кастанеда каза, че съдебните дела се завеждат, за да „защитят нашата технология и да оспорят явното, продължаващо нарушение на нашите патенти от Sonos“. Кастанеда каза, че Sonos е „започнала агресивна и подвеждаща кампания срещу нашите продукти, за сметка на нашите общи клиенти“.

И двете съдебни дела са заведени в Окръжния съд на Съединените щати за Северния окръг на Калифорния. Google планира да заведе подобни съдебни дела пред Комисията за международна търговия на САЩ, които ще се стремят да забранят вноса на всякакви продукти на Sonos, които нарушават авторските права, каза Кастанеда.

Sonos характеризира новите съдебни дела като „тактика за сплашване“ и каза, че те имат за цел да „отмъстят на Sonos за това, че говори срещу монополните практики на Google“, да позволят на Google да избегне плащания и „смачкване на по-малък конкурент“, коментира Еди Лазарус, гл. правен служител в Sonos.

Правната схватка започна през 2020 г., когато Sonos първоначално съди Google за технологията за многостайни високоговорители. Двете компании си партнираха години по-рано, като според Sonos Google е откраднала технологиите за високоговорители, за да създаде Google Home и други устройства. Google заведе насрещно дело месеци по-късно, твърдейки, че Sonos също е нарушил редица свои патенти. Тогава Sonos отново заведе дело. И накрая, през януари 2022 г. - две години след завеждането на първото дело - Комисията за международна търговия на САЩ се произнесе в полза на Sonos, намирайки Google в нарушение на патентите на Sonos.

В отговор Google трябваше да коригира функциите на някои от своите продукти. Това включва премахване на Google от възможността за регулиране на силата на звука на група високоговорители наведнъж – доста досадна промяна за собствениците на множество високоговорители на Google. Днешните съдебни дела изглежда са опит на Google да получи влияние върху Sonos, тъй като двамата спорят за функции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още