IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Broadcom зададе силна прогноза 

Изпълнителният директор на концерна Хок Тан призна, че отчетът на компанията му е „донякъде сюрреалистичен"

08:51 | 02.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американската технологична компания Broadcom Inc., производител на чипове, който снабдява някои от най-големите компании в технологичния бранш, даде силна прогноза за продажбите през текущото тримесечие, разсейвайки опасенията, че разходите за интернет инфраструктура се забавят. 

Приходите през четвъртото фискално тримесечие ще бъдат около 8,9 млрд. долара, каза Broadcom в изявление в четвъртък на фона на средната оценка на анализаторите за 8,72 млрд. долара. Акциите поскъпнаха с около 2% в края на търговията след представянето на прогнозата, предава Bloomberg.

Прогнозите показват, че Broadcom поне засега избягва по-широкия спад в търсенето на чипове. Други доставчици, сред които Nvidia Corp., Intel Corp. и Micron Technology Inc., прогнозираха рязко забавяне на продажбите - засегнати от бавните поръчки на персонални компютри и смартфони. Като се има предвид този песимизъм, главният изпълнителен директор на Broadcom Хок Тан призна, че отчетът на компанията му е „донякъде сюрреалистичен".

„От наша гледна точка разходите за инфраструктура все още се задържат", каза Тан по време на конферентен разговор с анализатори. „Това е истинското крайно търсене“. 

Неизпълнените поръчки на Broadcom, които не могат да бъдат отменени, се увеличават и сега възлизат на 31 млрд. долара, казва Тан. Компанията стриктно следи тези поръчки да отразяват търсенето на реални продукти, а не просто да стоят в склада. Средното време за изпълнение на поръчките на Broadcom, т.е. периодът между получаването на поръчката и нейното изпълнение, остава 50 седмици, каза Тан. 

Broadcom се справя по-добре от компаниите, които се фокусират върху чиповете за персонални компютри, които не се продават добре, тъй като потребителите се опасяват от инфлацията и отлагат покупките за големи суми. Nvidia разкри допълнителен проблем през тази седмица, когато заяви, че новите ограничения за износ в Китай може да навредят на продажбите. Предупреждението предизвика срив на цените на акциите на производителите на чипове в четвъртък, като тези на Nvidia се сринаха с 12%. 

Broadcom, която получава около 30% от приходите си от чипове от Китай, не е получила известие от правителството на САЩ и не очаква да получи такова, поясни Тан. Концернът продава широк спектър от чипове, поради което базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания е индикатор за технологичната индустрия.

Нейните полупроводници осигуряват свързаност на къси разстояния за много устройства на Apple Inc., включително iPhone. Други продукти са от ключово значение за мрежовата техника в гигантските центрове за данни, собственост на AWS на Amazon.com Inc. и Google на Alphabet Inc. Cisco Systems Inc. използва същите чипове в своите продукти за корпоративни центрове за данни, а различна гама от чипове на Broadcom работи в много от световните декодери.

От Broadcom заявиха, че търсенето от страна на големия им клиент в Северна Америка, както наричат принципно Apple, е стабилно и че очакват увеличение през настоящия период, когато тази компания ще дебютира с нова гама модели. Доставчикът на чипове заяви, че очаква единичните обеми да бъдат приблизително същите като при въвеждането на пазара на предишния модел. 

Broadcom също така се насочва към корпоративния софтуер, като придоби възможности за сигурност и мейнфрейм, а освен това се опитва да разшири тази диверсификация с покупката на VMWare Inc. за 61 млрд. долара в сделка, обявена на 26 май.

Компанията, както и много други нейни конкурент, възлага голяма част от производството си на външни изпълнители. Най-голямата трудност през последните две години беше осигуряването на достатъчно доставки от тези производители. Сега съществува риск този недостиг да се превърне в натрупване на запаси.

През третото тримесечие, което приключи на 31 юли, печалбата на Broadcom е нараснала до 9,73 долара на акция, като се изключат някои еднократни ефекти. Приходите са се увеличили до 8,46 млрд. долара. Анализаторите прогнозираха печалба от 9,57 долара на акция при продажби за 8,41 млрд. долара.

Тан прогнозира, че бизнесът с чипове като цяло ще се забави до исторически ниските темпове на растеж от около 5% или по-малко. Това би било сериозен спад в сравнение с миналата година, когато продажбите нараснаха с 26%. 

Инвеститорите вече са приели, че последният бум на чиповете е приключил. До края на търговията в четвъртък Broadcom отчете обезценяване на акциите си с 26% през 2022 г., което е в унисон с браншовия подиндекс Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още