IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Orange очаква да бере плодовете от мрежовите си инвестиции чак през 2025 г.

Новият изпълнителен директор представи стратегически план за развитие на френския телеком

14:06 | 16.02.23 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Френската телекомуникационна компания Orange обяви, че очаква да засили паричните си потоци и да увеличи възвръщаемостта към акционерите до 2025 г., докато бере плодовете от инвестициите си в мрежи. Новината изпрати цената на акциите ѝ нагоре, предава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор Кристел Хайдеман представи амбициите на компанията в нов стратегически план, наречен „Lead the Future”, почти година след като пое ръководния пост.

Държавната Orange е изправена пред силна конкуренция на двата си най-големи пазара – Франция и Испания, което засегна акциите ѝ. Стойността на книжата ѝ се понижи с 8,4% през последните 12 месеца. Тази сутрин тя нарасна с около 4,7%.

Orange очаква да увеличи годишния си паричен поток от телекомуникационни дейности до 4 млрд. евро, или с 29% повече спрямо сумата от 3,1 млрд. долара през 2022 г., тъй като постепенно се отдалечава от тежката си инвестиционна програма за високоскоростен широколентов интернет.

Освен това компанията заяви, че очаква да увеличи минималния си дивидент, изплащан на акционерите, до 72 евроцента през 2023 г., от 70 цента през 2022 г. Целта е той да достигне 75 цента през 2024 г.

„Общата стратегическа посока изглежда разумна, но с лека радикална промяна в следващите няколко години“, пише Credit Suisse в бележка до клиентите си, посочвайки „ограничената промяна“ в портфолиото от активи на групата.

Orange заяви, че ще предприеме допълнителни стъпки, за да преобърне представянето на корпоративното подразделение на групата, което предлага гласови услуги, данни и ИТ консултантски услуги. Бизнесът е под натиск, тъй като компаниите се отказаха от фиксираните телефонни услуги, за да провеждат разговори през интернет базирани комуникационни платформи.

Освен това групата подчерта възможностите за растеж в сферата на услугите за киберсигурност.

Orange не даде актуална информация на пазарите за своите планове за генериращия загуба банков бизнес, който беше включен в стратегическия преглед. Хайдеман коментира пред анализатори, че ще пазарите ще научат „навреме“ за Orange Bank, след като в редица медии се появи информация, че гигантът обмисля продажбата на подразделението.

В отделно изявление Orange заяви, че оперативната печалба от основния ѝ бизнес за четвъртото тримесечие е в съответствие с очакванията, тъй като силните продажби в Африка и Близкия изток успяха да компенсират спада на корпоративното подразделение.

Най-големият телекомуникационен оператор в страната отчете, че печалбата му преди данъци, лихви, амортизация и след лизинг (EBITDAaL) за тримесечието до 31 декември е нараснала с 8,5% до 3,45 млрд. евро, което съответства на средната прогноза на 16 анализатори, събрана от компанията.

Годишната основна оперативна печалба на Orange възлиза на около 13 млрд. евро, което представлява ръст от 2,5% и е в съответствие с долния диапазон на поставената цел на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още