IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telecom Italia търси купувачи за дял от корпоративния бизнес

Главният изпълнителен директор Пиетро Лабриола търси начини за намаляване на дълга от 30 млрд. евро 

08:59 | 22.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В търсене на начини за намаляване на дълга си италианският телеком Telecom Italia SpA подновява усилията си за продажба на миноритарен дял в своето корпоративно подразделение, което може да бъде оценено на повече от 6 млрд. евро. 

Главният изпълнителен директор Пиетро Лабриола е започнал да разговаря с възможни инвеститори за сделка по-рано този месец, като е изпратил писма с покани, твърди Bloomberg, като се позовава на запознати източници, пожелали анонимност. Този ход следва раздвижването през март миналата година в подразделението, което обслужва бизнес клиенти и което имаше за цел да го направи по-лесно за отделяне от останалата част на организацията.

Опитът за продажба е част от по-големия стремеж на Лабриола да намали брутния дълг на компанията, възлизащ на 30 млрд. евро - план, който разчита основно на продажбата на най-ценния актив на Telecom Italia - стационарната мрежа. Спешността на това усилие нарасна през последната година с повишаването на лихвените проценти.

Говорител на Telecom Italia не е коментирал темата.

Подразделението за корпоративни клиенти включва емблематичната марка Olivetti, дейности за изчисления в облак и центрове за данни Noovle. В дивизията работят приблизително 5000 служители, а приходите ѝ през 2021 г. възлизат на около 3 млрд. евро. 

Миналата година Telecom Italia отхвърли необвързваща оферта на CVC Capital Partners за 49%-ен дял от новото си звено за корпоративни услуги, тъй като операторът се надяваше на по-добра оферта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още