IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтекли ли са данни за сигурността от Япония заради хакерска атака?

Атаката е извършена от китайска страна, пише Washington Post

11:14 | 08.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Япония не може да потвърди дали е изтекла някаква информация за сигурността, каза висш говорител на правителството във вторник, попитан за информация на Washington Post относно хакерска атака, насочена към нейните отбранителни кибермрежи, от страна на Китай, предава Ройтерс.

Китайски военни хакери са получили достъп до класифицирана отбранителна мрежа в Япония в началото на 2020 г., като са се сдобили с информация за военните способности, планове и оценки на недостатъците на съюзника на САЩ, съобщи в понеделник Washington Post, цитирайки висши представители на властите.

След като са научили за инцидента, ръководителите на Агенцията за национална сигурност на САЩ са се отправили към Токио, за да информират японския министър на отбраната, който е поискал от американските власти сами да предупредят премиера, се казва в информацията на вестника.

На редовен брифинг за медии във вторник главният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно каза, че Япония и САЩ винаги са били в тясна комуникация на различни нива.

„Поради естеството на въпроса не мога да предоставя повече подробности за комуникацията, но не сме потвърдили, че информация за сигурността е изтекла поради кибератаки“, казва той.

Пекин не е коментирал веднага случилото се.

Мацуно каза още, че киберсигурността е основата на поддържане на алианса между Япония и САЩ, както и че Япония ще продължи да работи, за да поддържа мрежата си стабилна и защитена.

Междувременно бавният отговор на Япония в подобряване на нейната кибермрежа може да попречи на по-мащабното споделяне на разузнавателна информация между Пентагона и Министерството на отбраната на Япония, пише Washington Post, цитирайки представители на властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още