IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания анализира плана на Saudi Telecom Co. да стане ключов акционер в Telefonica

Мадрид иска да гарантира защитата на стратегически компании и ключови технологии, коментира премиерът на страната

21:30 | 15.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Испания анализира плана на Saudi Telecom Co. да стане най-големия акционер в Telefonica SA, съобщи премиерът Педро Санчес, цитиран от Bloomberg.

Целта на кабинета на страната е да балансира приветствието за чуждестранни инвестиции с предпазливостта към „неправомерно влияние“, посочва Санчес.

„Правителството анализира задълбочено инвестиционната операция“, коментира Санчес в петък на събитие в Мадрид. „Ние искаме да гарантираме, че националната отбрана и сигурност, разбирани в широк смисъл, ще бъдат защитени. Ние също така ще гарантираме, че всяка чуждестранна инвестиция няма да надхвърли границите, които биха включвали неправомерно влияние върху стратегически компании или достъп до критични технологии“, казва още той.

В първия му коментар след обявяването на сделката миналата седмица Санчес посочи, че интересът от големи международни инвеститори към испански компании е „винаги добра новина“.

Saudi Telecom планира да вземе близо 10% дял в Telefonica за около 2,25 млрд. долара. Ако сделката бъде одобрена, тя ще е превърне Saudi Telecom в най-големия акционер на Telefonica. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, Blackrock Inc. и CaixaBank SA ще изостанат с по под 5% дялове.

В началото на пандемията от Covid-19 Испания въведе ограничения върху чуждестранните инвестиции от субекти извън Европа, за да защити компании, чиито оценки се сринаха заради предизвиканата криза. Правителството наскоро промени правилата, като намали прага, за който се изисква разрешение, от 10% на 5% за компании, свързани с отбраната.

„Правителството разполага с необходимите инструменти за защита на националния си суверенитет и стратегическите си интереси, като например достъпа до критични технологии, особено в областта на сигурността и отбраната“, посочва Педро Санчес. „Испанското законодателство за контрол на чуждестранните инвестиции е сред най-строгите в Европа“, допълва премиерът на Испания.

Telefonica е доставчик на системи и оборудване за военното и отбранителното министерство на Испания, според правителството.

Акциите на компанията почти не отчетоха промяна в сесията на 15 септември. Тази година акциите поскъпват с около 16%.

Saudi Telecom е най-голямата телекомуникационна компания в Саудитска Арабия. По-голямата част от дружеството е собственост на суверенен фонд, чрез който престолонаследникът Мохамед бин Салман цели да намали зависимостта на саудитската икономика от петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още