IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът на А1 за 5G свързаност от София до Атина ще бъде завършен до края на 2025 г.

Телекомът вече е изградил почти пълно покритие от София до Кулата

17:35 | 01.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Проектът 5G Seagul на A1 България трябва да бъде завършен до края на 2025 г., а телекомът вече е изградил почти пълно покритие от София до Кулата.

Проектът предвижда изграждането на българската телекомуникационна част от трансграничния транспортен коридор от България до Гърция. Целта му е да осигури непрекъсваема 5G и роуминг свързаност по магистралата между София и Атина за автономни автомобили, за безпроблемен видео стрийминг и видео разговори. Това обяви на медийно събитие Живко Ковачев, директор „Конвергентна мрежа и услуги“.

5G Seagul се реализира от три партньора – WINGS ICT Solutions и COSMOTE от гръцка и А1 от българска страна. COSMOTE Гърция ще изгради 5G мрежа в продължение на около 300 км от ГКПП Промахон до Велестино, докато А1 ще работи по отсечката между София и ГКПП Кулата, която е с дължина 173 км. Проектът се финансира по Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз. Общата му стойност е над 22 млн. лева, от които 50% са еврофинасиране, а останалите средства ще се инвестират от участниците в проекта.

За последните две години А1 България е инвестирала над 100 млн. евро в мрежата си, като по-голямата част от тази сума е била насочена към 5G, посочи още Ковачев.

Телекомът обяви, че абонатите на 5G мрежата му са нараснали от 50 хил. през 2021 г. до над 300 хил. през 2023 г. Съответно за този период компанията е преминала от покритие на 75 населени места за 2021 г. до 340 населени места днес.

„Имаме 70% ръст на трафика на годишна база“, коментира още Ковачев. Ръстът на 5G трафика на годишна база е с 200 на сто, а този на 4G трафика – с 52%.

В момента А1 България е фокусирана върху „сгъстяването на мрежите с нови базови станции“ с цел по-голямо покритие и капацитет на мрежата, посочва Ковачев, изтъквайки, че все още голяма част от потребителите продължават да ползват 4G мрежата на компанията, като постепенно преминават към 5G.

„Затова агресивно решихме да прехвърлим спектър от 3G към 4G“, посочи Ковачев.

Същевременно компанията се фокусира върху засилване на покритието си по пътищата и в по-малките населени места. Освен това купува модерно телекомуникационно оборудване от Nokia.

A1 България планира също да започне да предлага на бизнеса частни 5G мрежи (5G SA – 5G Stand Alone). Този тип мрежи предполагат да има мрежово разделяне, така че да могат да се правят няколко виртуални частни мрежи. Собственикът на всяка мрежа може да държи пълен технологичен контрол над нея. Същевременно политиките за сигурност могат да се персонализират за всяка компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още