IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

58% от населението на света са ползвали мобилен интернет към края на 2023 г.

Същевременно дигиталното разделение продължава да е глобален проблем

16:26 | 26.02.24 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

В края на 2023 г. 58% от населението на света е използвало мобилен интернет. Това се равнява на 4,7 млрд. потребители, сочи най-новият доклад за мобилната икономика на GSMA, представен на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Проучването подчертава, че има увеличение с 2,1 млрд. души от 2015 г. насам. Въпреки това се наблюдава значителна пропаст в потреблението, тъй като 3 млрд. души в света живеят в райони, в които има мобилни широколентови мрежи, но нямат достъп до услугите им.

Същевременно изследването подчертава необходимостта да се адресират първоначалните бариери пред насочването към мобилни комуникации – достъпността, разбирането и дигиталните умения.

Според GSMA справянето с този проблем ще помогне за намаляване на дигиталното разделение, като ще помогне за отключването на възможности отвъд комуникациите, като дигиталните финанси, дигиталното здравеопазване и чистата енергия.

„Влиянието на мобилната свързаност се вижда от приноса ѝ към икономиката. През 2023 г. мобилните технологии и услуги генерираха 5,4% от глобалния брутен вътрешен продукт, принос, който се равнява на 5,7 трлн. долара добавена икономическа стойност, и подкрепиха около 35 млн. работни места“, пише в доклада.

Като цяло 5,6 млрд. души (69% от населението на света) са били абинирани за мобилни услуги към края на 2023 г., което представлява увеличение с 1,6 млрд. души спрямо 2015 г. Освен това към края на миналата година е имало 1,6 млрд. 5G връзки, които се очаква да нараснат до 5,5 млрд. до 2030 г.

На развиващите се 5G пазари обаче темпът на растеж на броя на връзките и покритието ще бъде по-бавен заради предизвикателства, свързани с достъпността на устройствата и наличието на спектър.

„Това подчертава факта, че все още има възможност за растеж на 4G и тя ще остане доминираща технология в много страни до 2030 г.“, посочва още докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още