IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тиери Брьотон: Нужен ни е нов начин за лицензиране на спектъра между телекомите

Еврокомисарят даде предложние как Европа да спечели от новите технологии

14:31 | 27.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Брьотон използва сцената на Световния мобилен конгрес, за да предложи големи промени в начина, по който се лицензира мобилният спектър.

Събитието, което се провежда ежегодно в Барселона, традиционно събира представители от телекомуникационната индустрия от цял свят, за да обсъдят бъдещи тенденции и възможности за развитие.

По думите на Брьотон, за да може Европа да спечели от най-модерните мобилни технологии, лицензите трябва да се дават не на тези, които наддават най-много, а на телекомуникационните оператори, които обещаят да инвестират в изграждането в по-бързи мрежи.

„Европейските бизнеси и граждани винаги са в центъра на нашите амбиции, но ние трябва да балансираме с нуждата от конкурентна и модерна икономика“, коментира той.

„Трябва да имаме същата политика за спектъра в Европа и да се борим за навременни и достъпни опции. Що се касае до 6G, не можем да си позволим да се сблъскаме със забавяния в процеса на лицензиране на спектъра с огромни различия в сроковете между страните членки. Не можем да толерираме същия резултат като при 5G, където процесът отне 8 години и все още не е завършен“, добави той.

Брьотон допълни, че операторите трябва да могат да се възползват от икономиите на мащаба, да достигнат ключов размер и в крайна сметка да привличат повече инвестиции, така че да внедряват нови технологии по-бързо.

„Благодарение на този принцип ние най-сетне ще създадем истински дигитален единен пазар, заедно със завладяващ бизнес аргумент операторът да се включи в трансгранична консолидация“, посочи той. „Това също така означава демистифициране на въпроса за оптималния брой оператори в една държава. Защото в тази област нямаме магическо число“.

Що се касае до настоящото състояние на мрежите в Европа, Брьотон коментира, че в момента те не отговарят на изискванията за представянето, с времезакъснение от около 200 милисекунди. Според него това е „твърде дълго, за да се осигури надежден мониторинг на ключовата телеметрия или за предотвратяването на инцидент между свързани превозни средства“.

„Нужни са инвестиции, за да се преодолее разликата“, допълни той. По думите му са необходими не по-малко от 200 млрд. евро в рамките на следващите 5-6 години, като това е само за завършване на внедряването на 5G.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още