fallback

Лора Георгиева: Партньорите на Microsoft помагат на малките и средни предприятия в дигиталното им пътешествие

50% от общия износ на страната се осъществява от малки и средни предприятия, които представляват 98% от всички износители

16:33 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Създател

Малките и средните предприятия (МСП) са гръбнакът на българската икономика, като представляват 75,7% от общия брой предприятия и 65,3% от добавената стойност в икономиката на страната. 50% от общия износ на страната се осъществява от малки и средни предприятия, които представляват 98% от всички фирми износители в България. Имайки разнообразни нужди в сравнение с по-големите организации, малките фирми изостават в дигиталната си трансформация поради липса на разбиране, че цифровизацията трябва да бъде един от основните бизнес приоритети и, разбира се, поради липса на ресурси. Една не малка част от дружествата от този сегмент не са запознати с възможностите за финансиране, които предлага инициативата на Европейския съюз, т.нар. План за възстановяване и устойчивост (ПВУ), и не се възползват от него. Друга пречка е свързана с възприятието на компаниите, че процесът по кандидатстване за финансова помощ от ПВУ е бюрократичен и сложен и поради тази причина те също пропускат възможността да кандидатстват.

Лора Георгиева, програмен мениджър на SMB RRF в Microsoft, разяснява накратко как партньорите на Microsoft могат да помогнат на малките и средни предприятия в дигиталното им пътешествие и да ги напътстват през целия процес на кандидатстване, за да получат финансов ресурс от ПВУ за своята дигитализация.

Как МСП могат да се обърнат към партньорите на Microsoft, за да потърсят съдействие и експертен съвет за своята дигитализация, финансирана по ПВУ?

Всяко МСП, интересуващо се от съответна процедура по ПВУ, може да се обърне към наш партньор и да поиска помощ в процеса по кандидатстване – оценка на текущото състояние на дигиталните ресурси в компанията, предложение за нови дигитални решения и/или надграждане на вече съществуващи, както и всички съпътстващи дейности по внедряване, след като предложението по ПВУ получи финансиране.

Веднага щом имаме информация за предстоящи възможности за финансиране, идващи от Плана за възстановяване и устойчивост в страната, ние се свързваме с нашите партньори, информираме ги за обема на средствата и дейностите, които са допустими за финансиране и започваме да планираме съвместен подход за адресиране на въпросните процедури. Партньорите, от своя страна, информират своите клиенти за тези възможности и започват работа по технологични предложения, вписващи се в процедурите. В допълнение, всеки партньор в сътрудничество с Microsoft и местни консултанти по европейско финансиране подпомага компаниите при оценката на тяхната допустимост за участие в съответната процедура. Партньорите подпомагат МСП в цялостното изготвяне на предложенията от технологична гледна точка.

Както посочих и по-горе, в случай че съответната фирма се нуждае от специализирана помощ за изготвянето на по-сложни проектни предложения, партньорът може да предостави контакти на вече привлечени местни експерти, занимаващи се с европейско финансиране.

Всички малки и средни предприятия, които потърсят експертен съвет от партньор на Microsoft, предоставят възможност партньорът да привлече нов клиент в своето портфолио, да позиционира нов продукт, да актуализира използвани продукти, услуги и т.н., и всичко това, финансирано от ПВУ.

Как изглежда процесът между партньора и МСП и какви са ползите, които дружествата могат да получат от партньорите?

Фирмите се нуждаят от експертен съвет по отношение на технологичното решение, което да внедрят, и експертен съвет за европейските средства и начинa, по който те могат да се възползват от тях, за да финансират технологичната си модернизация – ние предоставяме и двете. Първата стъпка е свързана с наличната информация за средства по ПВУ и желанието на съответното дружество да направи стъпка в своята дигитализация – актуализиране на използваните в момента M365, Azure, Power BI или имплементиране на изцяло нова система или продукт. Партньорът подпомага изцяло дружествата в процеса на вземане на решения относно всички технологични детайли около финансираните решения и продукти. В случай на по-сложни процедури с по-високи бюджети процесът на кандидатстване е подпомогнат и от консултанти, занимаващи се с подготовка на проектни предложения. След получаване на финансиране от ПВУ партньорът подпомага дружеството в цялостния процес на внедряване на решението, включително предоставяне на обучения и консултантски услуги.

Партньорите са наясно с процеса и фазите на кандидатстване по ПВУ и биха могли да съдействат изцяло при процеса на кандидатстване, като подпомагат МСП по всички възникнали и висящи технологични въпроси и в крайна сметка да предоставят най-доброто решение въз основа на нуждите на съответното дружество кандидат.

Знаейки, че малките и средни предприятия играят една от решаващите роли в икономиката на всяка страна, какви са Вашите възгледи за необходимостта от финансова подкрепа за тях, идваща от фондовете на Европейски съюз?

Според статистиката на Евростат малките и средни предприятия са гръбнакът на европейската икономика. Те предоставят работа на около 100 милиона души, отговорни са за набавянето на повече от половината от брутния вътрешен продукт на Европа и играят ключова роля във всеки сектор на икономиката. За много фирми най-голямото предизвикателство е предприемането на първата стъпка в тяхната дигитализация. След като бъде направен първоначален избор на технологични решения, съществуват множество взаимно допълващи се технологии, които стимулират по-нататъшната дигитализация на процесите в компанията. За да направят тази първа стъпка или да надградят вече съществуващи дигитални процеси, дружествата често имат нужда от финансова подкрепа, като в конкретния случай те са подкрепени от собствено финансиране на българската държава и Европейската комисия чрез процедурите, които са налични и предстоят по ПВУ.

Добрата новина е, че през новия програмен период 2021–2027 г. Европейската комисия планира да продължи предоставянето на финансова подкрепа за МСП, включително чрез безвъзмездни средства и финансови инструменти, които стават все по-популярни сред МСП, като се фокусира още повече върху дигитализацията на дружествата и иновациите, развивани в този сегмент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:42 | 02.01.23 г.
Още от Интервюта виж още