IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гутериш: Прекратяването на огъня в Украйна изглежда невъзможно към момента

ООН е предложила на Русия прекратяване на огъня с цел достъп до хуманитарна помощ и евакуация, но все още няма отговор от Москва, посочи ръководителят на ООН

23:18 | 13.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потенциалното прекратяване на огъня между Русия и Украйна изглежда невъзможно на този етап. Това заяви ръководителят на ООН Антониу Гутериш, цитиран от БГНЕС.

В изявление пред репортери Гутериш съобщи, че в момента окончателното прекратяване на огъня изглежда невъзможно, затова ООН насочва усилията си към подкрепа на бежанците от страната и увеличаване на хуманитарната помощ.

Организацията е предложила на Русия прекратяване на огъня с цел достъп до хуманитарна помощ, евакуация на цивилни и оказване на друг вид помощ, но все още не е получила отговор от Москва, посочи Гутериш.

По-рано през деня стана ясно, че над 100 цивилни са били убити в североизточната украинска област Суми. Управителят й Дмитро Живицки съобщи пред ВВС, че много трупове са открити със завързани ръце, а някои от тях са със следи изтезания или огнестрелни рани по главата.

Според Живицки нахлуващите руски войници са "стреляли по всички", включително по възрастни и деца, а много хора от града са изчезнали или са военнопленници.

BBC не може да потвърди твърденията от независими източници. Според медията клането в Сумска област много напомня това в Буча. По-рано главният прокурор на Международния наказателен съд определи Буча като място на "престъпления".

Във вторник американският президент Джо Байдън определи случващото се в Украйна като „геноцид".

„Нарекох го геноцид, защото става все по-ясно, че Путин просто се опитва да заличи идеята, че са украинци", каза Байдън по време на посещение в американския щат Айова.

В сряда министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо повтори думите на Байдън.

„Мисля, че е абсолютно правилно все повече хора да говорят и използват думата "геноцид" по отношение на това, което прави Русия и Владимир Путин“, каза Трюдо пред репортери в Квебек, предава БГНЕС.

„Мястото е пълно с болка и страдание. Тук са убивани и измъчвани цивилни украинци, бомбардирани са жилищни домове и друга цивилна инфраструктура", каза по-рано през деня президентът на Литва Гитанас Науседа, цитиран от БГНЕС.

Междувременно Русия наложи ответни санкции на 398 членове на Конгреса на САЩ. На тях ще им бъде забранено да влизат на територията на Руската федерация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още