IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съюзниците от НАТО не успяха да осигурят достатъчно системи за противовъздушна отбрана за Украйна

Алиансът призна за проблеми с набирането на оборудването, което Киев иска от западните си съюзници

23:43 | 12.10.22 г.
Американският министър на отбраната Лойд Остин. Снимка: EPA/БГНЕС
Американският министър на отбраната Лойд Остин. Снимка: EPA/БГНЕС

Съюзниците от НАТО не успяха да осигурят достатъчно системи за противовъздушна отбрана, за да задоволят исканията на Украйна за допълнителна подкрепа, признаха западни представители на фона на призивите на Киев за по-голяма защита от руските ракетни нападения, пише Financial Times.

Украйна определи доставката на системи за противовъздушна отбрана от Запада, за да може да сваля ракети, самолети и въоръжени дронове, като топ приоритет след масовия обстрел в понеделник на големи градове, при който загинаха най-малко десет цивилни.

Тази седмица Германия достави първата от четирите си системи за противовъздушна отбрана Iris-T на Украйна, а американският президент Джо Байдън обеща да продължи да доставя „развити“ системи за противовъздушна отбрана след разговори с украинския лидер Володимир Зеленски по повод нападенията в понеделник.

Представители на почти 50 страни се срещнаха в Брюксел в сряда, за да координират как да продължат да задоволяват нуждата на Киев да защити гражданите и войските си от руски нападения.

Присъстващите страни обещаха да предоставят на Украйна оръжия и средства за отбрана на стойност близо 40 млрд. долара от февруари насам, когато руският президент Владимир Путин започна нашествието си в страната. Във вторник Зеленски призова лидерите на Г-7 да ускорят доставките и да помогнат за създаването на „въздушен щит“ за Украйна.

„Със сигурност не става въпрос за липса на воля“, заяви в сряда американският министър на отбраната Лойд Остин в отговор на въпрос защо съюзниците не изпращат по-бързо системи за противовъздушна отбрана. „Страните ще направят всичко възможно, ако могат да генерират допълнителен капацитет“, допълни той.

Остин посочи обещанията на САЩ и Германия да изпратят технология за противовъздушна отбрана и допълни, че някои страни са пожелали доброволно да изпратят боеприпаси за американската система.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили заяви на същата пресконференция, че Вашингтон е поискал от съюзниците да се ангажират да предоставят системи от запасите си, включително по-стара технология за противовъздушна отбрана.

Той призова представителите на страните на конференцията да помогнат на Украйна да възстанови и поддържа интегрирана система за противовъздушна и противоракетна отбрана, конкретно по-стари системи, но призна, че това „ще отнеме малко време“.

Украйна е поискала конкретно системи за противоракетна отбрана Hawk от ерата на Студената война, съобщи Мили и допълни, че някои страни имат системи Patriot, с които могат да допринесат, като посочи конкретно израелската противовъздушна отбрана като възможен вариант.

Израелските ръководители едва ли ще подкрепят това заради желанието им да поддържат добри отношения с Русия, които позволяват на страната да оперира свободно в Сирия.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че страната му ще предостави радар и системи за противовъздушна отбрана на Украйна в идните седмици, най-вече за да помогне на Киев да се предпази от нападения с дронове и ракети, предава Ройтерс.

В интервю за телевизия „Франс 2“ Макрон не разкри подробности за вида противовъздушни ракетни системи и колко ще бъдат предоставени.

„Това е нова фаза на бомбардиране от суша, море, въздух и дронове срещу основна инфраструктура и цивилни“, заяви Макрон и допълни, че радарът и противовъздушните ракетни системи ще бъдат доставени в идните седмици, за да „защитят страната от нападения с дронове и ракети“.

Преди време Париж достави противовъздушни ракетни системи на Украйна. Запознат източник заяви, че Франция ще осигури противовъздушни ракетни системи Crotale, които се използват за прехващане на ниско летящи ракети и самолети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още