IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През последното денонощие Русия е нанесла 31 ракетни и 12 въздушни удара по Украйна

Руският президент Владимир Путин коментира в новогодишната си реч, че целта на действията на Русия е да сложи край на "престъпния нацистки режим" в Украйна

09:05 | 01.01.23 г. 1
Група украинци отпразнуваха Нова година пред елхата на централен площад в Киев. Снимка: EPA/STEPAN FRANKO
Група украинци отпразнуваха Нова година пред елхата на централен площад в Киев. Снимка: EPA/STEPAN FRANKO

През последното денонощие руските войски са нанесли 31 ракетни и 12 въздушни удара по Украйна, както и повече от 70 атаки от реактивни системи за залпов огън (РСЗО), съобщават от Генералния щаб на Украйна.

Щети има по цивилна инфраструктура в Черниговска, Сумска, Киевска, Хмелницка, Донецка, Запорожка, Николаевска, Херсонска области, съобщава украинската информационна агенция Униан.

Русия е изстреляла и 13 ирански дрона, които са унищожени от украинските сили.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни коментира, че Русия е изстреляла повече от 20 крилати ракети от Каспийско море и наземни ракетни системи. Общо 12 т тях са свалени.

Уточнява се броят на загиналите от атаките, посочват от украинския Генерален щаб.

През изминалото денонощие украинската армия е отбила атаки на руски войски в района на 9 населени места в Донбас. Украинските войници настъпват по линията Кременная-Сватово в Луганска област, а според Института за изучаване на войната руските сили са започнали подготовка за по-решителни боеве в района на Луганск, като трупат хора и техника.

Междувременно бригаден генерал Олексий Громов, заместник-началник на Главната оперативна дирекция на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, коментира в интервю за Укринформ, че тази година страната ще има нужда от боеприпаси, за да поразява вражески цели на голямо разстояние.

Украйна очаква и комплексите Patriot от САЩ, които са включени в последния пакет помощи, одобрени от Вашингтон. Заради необходимото обучение на военните за работа с техниката обаче системите вероятно няма да започнат да се използват преди края на пролетта.

В новогодишното си обръщение към нацията президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира, че 2022 г. е годината, в която Украйна промени света и светът откри Украйна. По думите му светът е чул Украйна и страната е влязла във всички световни медии.

Той подчерта, че украинците са избрали да не капитулират и вместо това да проведат контранастъпление, както и да се насочат твърдо към членство в Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

Данните на правителството в Киев показват, че през 2022 г. Украйна е похарчила 32 млрд. долара за отбрана и сигурност, съобщава Bloomberg. Малко под една четвърт от тях са изразходвани за муниции и ремонти. Тази година затвърждаването на силната украинска армия ще е основна задача на правителството, коментира премиерът на Украйна Денис Шмихал.

Руският президент Владимир Путин междувременно коментира в новогодишната си реч, че целта на действията на Русия срещу Украйна е „защита на нашия народ в собствените ни исторически територии“ и „да се сложи край на престъпния нацистки режим в Киев“. Заобиколен от група войници в униформи, Путин каза, че 2022 г. е „година на наистина ключови, съдбоносни събития“, според държавните новини, които излъчват обръщението.

Путин произнесе речта си от щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон, предава руската информационна агенция Интерфакс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 01.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
bigi
преди 1 година
Слава Украина!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още