IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отпускат военна помощ за Украйна за над 2 млрд. долара

Белият дом заяви, че Русия и Иран задълбочават военното си сътрудничество и че Техеран е изпратил още стотици дронове на Москва

08:36 | 10.06.23 г. 9
Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK
Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Министерството на отбраната на САЩ обяви нова военна помощ за Украйна на стойност 2,1 млрд. долара. Пакетът включва критични възможности за противовъздушна отбрана и боеприпаси и се предоставя в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), посочва се в съобщение на Министерството на отбраната на САЩ.

„Този пакет от USAI илюстрира постоянния ангажимент както към критичните способности на Украйна в краткосрочен план, така и към трайния капацитет на въоръжените сили на Украйна да защитават своята територия и да възпират руската агресия в дългосрочен план“, пише в съобщението.

USAI е инициатива, по която САЩ осигуряват военна помощ от индустрията или други партньори. Това съобщение представлява началото на процес на сключване на договори за предоставяне на допълнителни бойни способности на Украйна, пояснява се в съобщението.

Помощта включва допълнителни боеприпаси за системи за противовъздушна отбрана Patriot, ПВО системи и ракети HAWK, 105 мм и 203 мм артилерийски снаряди, безпилотни летателни системи Puma, боеприпаси за ракетни системи с лазерно насочване, подкрепа за дейности по обучение и поддръжка.

Същевременно Украйна обяви, че има трима загинали и десет ранени при руска атака с дронове в Одеска област. В Харковска, Днепропетровска, Кировоградска, Полтавска, Сумска и Черниговска област е в сила въздушна тревога, според официалната карта на тревогата. В Одеска област тя е отменена в 1:13 ч. местно време, пише БГНЕС.

Белият дом заяви, че Русия изглежда задълбочава сътрудничеството си в областта на отбраната с Иран, като Москва е получила стотици еднопосочни атакуващи дронове, предава Ройтерс.

Според американските власти дроновете са построени в Иран, превозени са през Каспийско море и се използват от руските сили срещу Украйна.

Според говорителя на Белия дом Джон Кърби САЩ разполагат с информация, че Русия получава материали от Иран, необходими за изграждането на завод за производство на дронове, който може да заработи напълно в началото на следващата година. Кърби допълва, че ще се продължи с налагането на санкции на участниците в прехвърлянето на иранско военно оборудване в Русия.

САЩ по-рано санкционираха ирански ръководители на производител на отбранителна техника за доставки на дронове за Русия. Иран призна, че е изпратил дронове в Русия, но твърди, че това е станало преди началото на войната. Москва отрича армията ѝ да използва ирански дронове в Украйна.

Подкрепата между Иран и Русия тече и в двете посоки. Иран търси военно оборудване на стойност милиарди долари от Русия, включително хеликоптери и радари.

ООН междувременно коментира хуманитарната обстановка в Украйна след взривяването на стената на язовира „Каховка“. Общо 700 хил. души в контролирани от Киев и Москва територии от двете страни на река Днепър се нуждаят от питейна вода, каза заместник-генералният секретар на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс, цитиран от БНР.

Продължава евакуацията на населението, като се отчита, че нивото на водата в засегнатите от наводнението райони спада.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси ще посети района, включително Запорожката АЕЦ. Мисията му е по молба на президента на Украйна Володимир Зеленски.

БТА посочва, че помощ от ООН е достигнала до 30 хил. души в наводнените райони под украински контрол, основно чрез украински хуманитарни организации. Русия засега не е предоставила достъп до контролираните от нея територии в Херсонска област, за да се подпомогнат засегнатите от бедствието.

Сухопътната офанзива на Украйна срещу Русия е в ход в най-малко четири области, докато силите на Кремъл поддържат ежедневен бараж от ракетни атаки и атаки с дронове, пише Bloomberg.

Руският президент Владимир Путин каза в петък, че контранастъплението е започнало в началото на тази седмица и заяви, че всички опити, направени от Украйна, "досега са се провалили". Все пак той оплака недостиг на „модерни“ оръжия, докато Москва се опитва да увеличи военното производство.

Признанието на Путин „е забележително отклонение от предишния му дистанциран подход към обсъждането на реалностите на бойното поле и може да показва, че Кремъл се учи от предишния си неуспешен подход за риторично омаловажаване на успешните украински контраофанзиви през 2022 г.“, казват американски военни анализатори от Института за изследване на войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 10.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 ти си тотално тъъъп и неграмотен... човека те пита къде пише че офанзивата се проваля и търпят големи загуби... тоя дава статия базирана на вашата пропаганда преразказваща единствения случай дето унищожихте два такна и 5 брадлите... тук ватнииици напредват към Киев -- https://***.youtube.com/watch?v=7Q599wFvPCA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 4
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... яко , значи в понеделник сте в Киев ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
zelka007
преди 10 месеца
До: SnaGi ... хех ... не ми бери грижа за материалното състояние . оправям се ... :))) ... не обичам да се излежавам , пазя тишина сутрин на другите . ти си един от последните хора , които ще ми дават наклон какво да правя докато си пия кафето ... въобще не ме интересува и ми е през (цензура) , какво чувства ранимата ти душа , или на останалите копейкопоклонници , като ме четете ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 14
Tikva007
преди 10 месеца
До: Lemon's: *CNN - Ukrainian forces have suffered losses in heavy equipment and soldiers as they met greater than expected resistance from Russian forces in their first attempt to breach Russian lines in the east of the country in recent days, two senior US officials tell CNN.* - *https://edition.cnn.com/2023/06/08/politics/ukraine-forces-resistance/index.html - Сега, кажи баба тенкю!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Пак няколо слабоумни копейки са се захванали да покажат колко вакуум имат в кратуните си. Едни и същи глупости, имам чувството че ги сричат от някое листче, раздадено им по вГъ3рожденска линия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 11
Lemon's
преди 10 месеца
До: SnaGi...Я кажи колко ти плащат всекидневно, къде в NYT, CNN, NI пише, че контраофанзивата се проваля и укрите търпят големи загуби? Дай линк pls.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 14
sssaaa
преди 10 месеца
До: zelka007, Фекален къде беше когато Укрите убива ха Българи? Или викаш то, това бе с Демократична цел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 18
SnaGi
преди 10 месеца
До: zelka007, Я кажи колко ти плащат всекидневно да ръсиш такова глупости? NYT, CNN, NI, все западни медии пишат за провалящото се контранастъпление и големи загуби на укрите, ти пак под строй си пишеш редовните 5 реда глупости под всяка статия, дори и под статии различни от тема война. Всяка сутрин като се събуждаш сам, чувстваш ли се щастлив с това, което правиш? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 22
zelka007
преди 10 месеца
северно-нигерийските блатни *** , накратко opкu , продължават да избиват бесарабски българи в Украйна и да рушат имуществото им ... а форумните *** , като достойни родоотстъпници и предатели , се радват и ръкопляскат ... ще дойде и техното време и вашето ... скоро друзя ... защо се изнасят от Крим рашибозуците ?! нали С400 , армати , фрегати , бастиони , траншеи и минни полета ?! от 20 леопарда , дето вече сте ги унищожили половината , ли се уплаши втората най-могъща в Украйна ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още