IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Гърция ще участва в обучаването на украински пилоти за F-16

В неделя Дания и Нидерландия съобщиха, че ще предоставят първите изтребители F-16 на Украйна

21:36 | 21.08.23 г. 1
Украинският президент Володимир Зеленски (вдясно) и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис (вляво). Снимка: EPA/БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски (вдясно) и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис (вляво). Снимка: EPA/БГНЕС

Гърция ще участва в обучаването на пилоти на украинските военно-въздушни сили за изтребители F-16, съобщи украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Дания и Нидерландия съобщиха в неделя, че ще предоставят първите F-16 на Украйна.

„Днес имаме важния резултат за авиационната коалиция. Гърция ще участва в обучаването на нашите пилоти за F-16. Благодарен съм за това предложение“, каза Зеленски на съвместна пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина.

Той не съобщи подробности за програмата за обучение. Представители на коалицията от 11 страни заявиха, че обучението за F-16 ще се състои в Дания и Румъния.

По-рано в понеделник Зеленски каза пред множество в Дания, че обещаните доставки на F-16 му вдъхват увереност, че Украйна може да прекрати нашествието на Русия.

"Днес сме уверени, че Русия ще изгуби тази война", каза Зеленски пред хиляди хора, които се събраха пред датския парламент, за да чуят речта му. 

Русия предупреди по-рано, че доставката на самолети на Украйна само ще ескалира войната, която продължава почти 18 месеца. Руските сили окупират почти една пета от територията на Украйна, а Киев се бори усилено да ги изтласка. 

"Фактът, че Дания реши да дари 19 самолета F-16 на Украйна води до ескалация на конфликта", заяви руският посланик Владимир Барбин в комюнике, цитирано от осведомителната агенция Ritzau.

"Криейки се зад постановката, че Украйна сама трябва да реши условията за мир, Дания се стреми с действията и думите си да не остави друг избор на Украйна освен да продължи военната конфронтация с Русия", допълни той. 

Украинската армия съобщи, че изтребителите са от жизненоважно значение за успеха на контраофанзивата ѝ, която се развива бавно от началото ѝ през юни, тъй като това ще попречи на руските изтребители да атакуват силите ѝ в настъпление. 

"Превъзходството във въздуха е от ключово значение за успеха по суша", заяви говорителят на силите Юрий Ихнат, цитиран от украински медии. 

Датският министър на отбраната Якоб Елеман-Йенсен каза, че Украйна може да използва дарените F-16 само в рамките на собствената си територия. "Даряваме оръжия при условието, че те ще бъдат използвани за изтласкване на врага от територията на Украйна. И нищо повече от това", допълни той. "Това са условията независимо дали става дума за танкове, изтребители или нещо друго", категоричен беше министърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 8 месеца
Кapyците готови, но няма кapyцари! От 31 кандидати се оказало, че само 8 могат да започнат работата с koнeтe. Останалите били още по дърветата и ядяли банани и говорели само на маймунски. До 1-2 години щели да бъдат готови да ги свалят от там. А до 5-6 щели да са обучени... може би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още