IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли успешен модел за развитие на социално предприемачество?

Обществото става по-отворено към уязвимите групи и бизнеси с кауза, казва Валентина Христакева, ръководител на арт-ателие „Творилница”

15:49 | 13.12.22 г.

Българското общество става все по-отворено към хората от уязвими групи. Все повече компании се обръщат към фирми с добавена стойност като бизнеси с кауза. Това каза Валентина Христакева, ръководител на арт-ателие „Творилница”, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира темата за успешния модел за развитие на социалното предприемачество в България. 

Христакева сподели, че няма универсален модел за успешно развитие на социалното предприемачество, но има няколко ключови фактора за развитие. „Свързани сме морално с хората, с които работим, отвъд финансовата обвързаност. За нас е много важно да бъдем устойчиви“, каза събеседникът. Също така е важно да се използват много гъвкаво ресурсите - финансовите инструменти, проекти, възможности за включване на доброволци, допълни тя. Ключово е да не се забравя социалната цел на бизнеса и да се произвежда качествен, продаваем продукт.

"Началото беше много трудно, защото не разполагахме с достатъчно компетентност да развиваме бизнес, защото бяхме ангажирани повече със социалната дейност“, сподели Христакиева.

"Дълго време се лутахме къде е нашата пазарна ниша и кое е нещото, което продаваме най-добре. За това ни помогна много фактът, че ние сме и вносители на платове. Третата причина за нашия успех е, че нямаме само един сегмент на пазара", каза събеседникът.

Все повече хора се обръщат към нас за фирмени подаръци, но голямото предизвикателство е да отговорим на търсенето и в същото време да съхраним хората си здрави, посочи Христакева.

"През последните години виждаме засилено търсене, включително на подаръци с кауза. Хора се обръщат към нас да правим и щандове в техните бизнес сгради", каза гостът в предаването.

Каква е спецификата на работата с хора от уязвими групи? Каква е помощта, която социалните компании получават от държавата? 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Актуално виж още

Коментари

Финанси виж още