IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Румъния строят най-голямата база на НАТО в Европа

Базата с площ от 2,8 хил. хектара ще бъде разположена в окръг Констанца

18:07 | 19.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

В Румъния започва изграждането на най-голямата база на НАТО в Европа, съобщи местното издание на Euronews. Базата се оценява на 2,5 млрд. евро и ще бъде предназначена за 10 хил. военнослужещи, предаде Dnes.bg.

Базата с площ от 2,8 хил. хектара ще бъде разположена в окръг Констанца, където се намира румънското пристанище на Черно море. Инфраструктурата ѝ се изгражда на базата на вече съществуващата военновъздушна база на НАТО "Михаил Когълничану".

Освен с полигони и казарми, новата база ще разполага с писти за излитане и кацане, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, както и с училища, детски градини, магазини и болница.

Румънският експерт Дорин Попеску пояснява, че решението за изграждане на базата е взето на фона на военния конфликт в Украйна, който той определя като дългосрочен. В момента в авиобазата "Михаил Когълничану" се намират около 5 хил. военнослужещи, повечето от които американци.

В началото на март беше открита и първата база на НАТО на територията на Западните Балкани. Тя е в Албания и се намира на 80 км южно от столицата Тирана. Военновъздушната база най-големият проект на алианса в страната и според местните власти е предназначена да защитава Албания от Русия.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 месец
За тази база няма да има нужда от никакви "сармати" и тежки дългобойни ракети. Те са в обсега на Искандерите дори. За Кинжалите пък съвсем. Пълно ликвидиране в рамките на час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
aldy
преди 1 месец
А Путин продължава да се *** с наглосаксиите. Накрая ще направят бази и в самата РФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още